От х:

Днес в x:

Япония отбеляза 73 г. от първата атомна бомбардировка в света

Изображение 1 от 3

    С камбанен звън в Хирошима Япония отбеляза 73 г. от първата атомна бомбардировка в света. Кметът на града предупреди, че надигащият се национализъм по света заплашва мира, информира АФП.

    Небето над Мемориалния парк на мира в Хирошима беше ясно, както и на 6 август 1945 г. в 8:15 часа, когато американски бомбардировач B-29 пусна смъртоносен товар над военни обекти в пристанищния град. При бомбардировката загинаха 140 000 души.

    На ежегодната церемония в парка кметът на града Казуми Мацуи призова за свят без атомни оръжия и предупреди за заплаха от надигащ се национализъм.

    Без да споменава конкретни държави, той предупреди, че "някои държави открито изразяват егоцентричен национализъм и модернизират ядрения си арсенал".

    Те "подклаждат напрежението, което беше понижено с края на Студената война", добави той. Мацуи призова за забрана на ядрените оръжия - точно година след обещанието на президента на САЩ Доналд Тръмп да увеличи ядрения арсенал на Съединените щати.

    "Ако човешкото семейство забрави историята или спре да се изправя пред нея, ние отново ще извършим ужасна грешка. Заради това е важно да продължим да говорим за Хирошима. Трябва да продължат усилията за ликвидиране на ядрените оръжия", изтъкна кметът.

    Но призивът подчертава противоречивото отношение на Япония относно атомните оръжия. Японски официални представители постоянно убеждават, че са против ядрените оръжия, но отбраната на страната зависи от ядрения щит на САЩ.

    Премиерът на Япония Шиндзо Абе, чието правителство избра да не участва в Договора за забрана на ядрените оръжия на ООН, заяви на церемонията, че отговорността на Япония е да бъде мост между ядрените и неядрените държави.

    САЩ извършиха две атаки с атомни оръжия в Япония в края на Втората световна война - първата в Хирошима и три дни по-късно в Нагасаки (Нагазаки). При атаките загинаха 140 000 души в Хирошима и 74 000 в Нагасаки.

    Барак Обама стана първият действащ президент на САЩ, който посети Хирошима през май 2016 г.

    Източник: news.bg

    Видеа по темата

    Коментари в сайта

    Последни новини