От х:

Днес в x:

Атентат с дронове срещу президента на Венецуела

Президентът на Венецуела Николас Мадуро беше атакуван с дронове, заредени с експлозиви, докато е произнасяше реч на военен парад, предаде Би Би Си.
 
Събитието е било излъчвано на живо. След нападението телевизионното предаване е прекъснало. Преди това се вижда как хората, които са в кадър, поглеждат нагоре. На последните излъчени кадри са заснети десетки бягащи войници.Местното издание "El Nacional" съобщи, че са се чули взривове, като се позова на очевидци.
 
Според разпространената официална информация, Мадуро не е пострадал, при нападението няма жертви.
Седем войници са ранени.
 
Радио "Сaracol" предаде, че президентът е евакуиран на безопасно място.
 
Засега не са известни причините за инцидента.
 
Световните медии напомнят, че страната е в безпрецедентна икономическа криза. Има остър дефицит на стоки от първа необходимост, населението гладува. Има региони, където 70 на сто от децата страдат от недохранване.
 
Скоро след покушението Мадуро излезе с обръщение, в което увери, че се чувства добре. Той заяви, че е стнал обект на заговор, организиран от негови врагове вътре в страната, както и от съседна Колумбия. Президентът на Венецуела допълни, че някои от заподозрените живеят във Флорида и че се надява правителството на Доналд Тръмп да има готовност "да се бори срещу терористичните групировки".
 
По думите му, вече са задържани няколко заподозрени за атентата.
 
"Дронът летеше към мен, но имах щит от любов", заяви Мадуро, цитиран от "Ройтерс".
 
Министерството на външните работи на Колумбия категорично отхвърли обвиненията на президента на Венецуела Николас Мадуро, че колумбийският му колега Мануел Сантос е отговорен за опита за атентат срещу него, информира ТАСС.Ведомството написа в "Туитър", че обвиненията са нелепи и лишени от основание.
 
"За венецуелския лидер вече е станало норма на поведение да обвинява Колумбия при всякакви обстоятелства", подчертава министерството.
 
Правителството на Колумбия поиска уважение от Мадуро.
 
При опита за покушение срещу Мадуро бяха използвани безпилотни самолети с експлозиви. Атаката беше извършена по време на военен парад в чест на 81-ата годишнина от създаването на националната гвардия.
 
Според експерти Мадуро може да използва атаката като претекст за чистка
Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини