От х:

Днес в x:

Сръбски медии: НАТО прехвърля части в Северно Косово заради опасност от дестабилизиране

Части на силите на НАТО в Косово (КейФОР) са прехвърлени в населеното главно със сърби Северно Косово заради опасност от дестабилизиране на ситуацията в района, пише днес сръбският в. "Вечерне новости".

 

В четвъртък КейФОР съобщи на официалната си страница във Фейсбук, че започва планирани учения. Според сръбския вестник обаче военните маневри са само прикритие за прехвърляне на части на мисията на север. Изданието посочва, че в близките 48 часа обстановката в Северно Косово може рязко да се влоши и затова КейФОР прехвърля част от четирихилядния си личен състав в община Вучитрън, а многобройна военна техника е блокирала за известно време пътя Прищина-Косовска Митровица. КейФОР е прехвърлил и друго оборудване с хеликоптери.

По непотвърдена информация сърбите от Северно Косово се канят утре да обявят автономия в отговор на това, че Прищина още не е формирала Съюз на сръбските общини.

Днес косовските медии съобщават, че полицията е прекратила отпуските на всички свои служители със специална заповед  

Сръбският президент Александър Вучич свика утре в 8 часа местно време Съвета за национална сигурност, предаде Танюг. Според сръбските медии на съвета ще бъде обсъдено как да се защитят сръбските интереси и сръбският народ в Косово.

Косовският премиер Рамуш Харадинай предупреди сърбите от Северно Косово, че при евентуален опит да обявят автономия, ще получат съответен отговор.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини