От х:

Днес в x:

Време е да приключим с пластмасовите сламки, но с какво ще ги заменим?

Помислете за повсеместно разпространената пластмасова сламка, която вече се е превърнала в символ на културата за еднократна употреба и използването на материали, които не подлежат на рециклиране. Само в САЩ и Великобритания 550 млн. пластмасови сламки се изхвърлят всеки ден, съобщава сайтът на Word Economic Forum, като се позовава на данни на Plastic Oceans Foundation. 

Наред с еднократните пластмасови торбички и чаши удобството на пластмасовите сламки върви наред със знанието за вредите, които причиняват, включително върху морския живот.

Около 8 млн. тона пластмаса се изхвърлят всяка година в океаните,  според Асамблеята на ООН по околната среда.
След като телевизионната програма на  BBC Blue Planet 2 подчерта унищожителния ефект на пластмасата върху морския живот и милиони хора гледаха видео материал с изследователи, вадещи сламка от ноздрите на морска костенурка, компании и правителства предприеха действия.

Един от примерите е Starbucks. Глобалната верига за кафе оповести плановете си да спре употребата на 1 млрд. пластмасови сламки до  2020 г. Търсенето на сламки нарасна покрай популярността на студените напитки, обясняват оттам, които съставляваха половината от всички продажби през  2017 г., което бе ръст от 37% спрямо пет години по-рано.

Скоро, като посетите  Starbucks за студена напитка, ще ви предложат чаша с капак, който е подходящ за рециклиране, през който да пиете напитката.

Компанията се присъединява към други световноизвестни брандове, които прекратяват използването на пластмасови сламки.

McDonald’s ще ги замени с хартиени във всичките си ресторанти във Великобритания и Ирландия и планира да започне тестове на алтернативи в САЩ, Франция, Швеция, Норвегия и Австралия.

IKEA ще забрани пластмасовите сламки във Великобритания и Ирландия тази година и планира да премахне еднократната пластмаса глобално от асортимента си до края на десетилетието. 
Hyatt Hotels Corporation обяви, че от септември пластмасовите сламки и клечки за украса в коктейлите ще бъдат предлагани само при поискване и, където е възможно, ще бъдат осигурени алтернативи.

Дори английската кралица Елизабет се обърна срещу сламките.

Но не всички са щастливи от края на сламките, защото те са удобни за хората, които не могат да вдигнат чашата към устата си, за да пият.

Докато  Starbucks отговаря на тези опасения казвайки, че който поиска сламка, може да получи такава от алтернативни материали, ползите е трудно да се докажат. Някои задават въпроса доколко забраната на пластмасовите сламки действително ще помогне.

Сламките създават относително малък дял от целия пластмасов отпадък в океаните, изтъква Адам Минтър, автор на коментарна рубрика в Bloomberg Opinion и на книгата Junkyard Planet (Планетата сметище). Според него намаляването на отпадъка в други области като риболовното оборудване и редуцирането на отпадъците на компаниите ще е по-ефективно от забрана за сламките.

За лицата с увреждания и възрастните хора пластмасовите сламки са удобни и могат да издържат на температурата на горещо кафе, чай или супа, така че да могат да бъдат изпити или изядени. А според активистите алтернативите, които включват хартия, стъкло или неръждаема стомана са неподходящи, защото се разпадат или задържат топлина.

По оценки на Световната здравна организация хората с увреждания по света са над 600 млн. и макар че не всички от тях имат нужда от сламки, за да пият и да се хранят, това дава представа за мащаба на проблема.

В Сиатъл, където забраната действа от 1 юли, законът позволява компаниите да правят изключения за хора, които поискат пластмасова сламка. Въпреки това според организациите на хората с увреждания компаниите не разбират напълно, че могат да предлагат сламки на тези, които се нуждаят от тях, а предлаганите алтернативи не са пълноценни заместители.

Някои активисти се оплакват, че бизнесът и правителствата действат в отговор на опасенията си, променяйки политиките след тяхното прилагане, вместо активно да обмислят нуждите на хората с увреждания при формулирането на законодателството.

Управляващите в Шотландия искат да забранят пластмасовите сламки от края на  2019 г. и определиха съветник по въпросите на хората с увреждания в експертната група, за да е сигурно, че "предприетите действия не засягат непропорционално хората с увреждания".

Да се възложи на хората с увреждания да помнят кои пластмасови сламки са ползвали или да мият многократните алтернативи не е осъществимо или честно решение, казват активистите, тъй като засегнатите в много случаи няма да са в състояние да го направят и, ако забравят да си носят сламки, последствията или дехидратацията може да са тежки.

Производителите да предложат благоприятна за околната среда алтернатива – гъвкава сламка без пластмаса, подходяща за горещи и топли напитки, това призовава в коментар за сайта на  „Грийнпийс“ Джейми Шимковяк, съосновател на организацията в защита на хората с ментални увреждания One in Five.

Хартията е неподходяща, защото подгизва и има риск от задавяне, казва той. Силиконовите алтернативи не са достатъчно гъвкави, а металът, стъклото и бамбука крият опасност за хора, които трудно контролират захапката си.

Докато за сегашните пластмасови сламки са необходими между 100 и 1000 години да се разложат, биоразградимите са надежден вариант, тъй като могат да се разпаднат до 12 седмици при подходящи условия.

Досега отбягвани заради двойно по-високата цена спрямо обикновената пластмаса и тъй като не могат да бъдат лесно разграничени от неразградимите сламки, алтернативите могат да станат част от бъдещо решение. 

Трябва да работим заедно и да изискваме благоприятно за природата решение, което отговаря на всички нужди, включително за хората с увреждания, настоява  Шимковяк.

„Ако сме тръгнали да изчистим океаните, плажовете и парковете от ненужната еднократна пластмаса, хората с увреждания не трябва да се превръщат в изкупителна жертва на големите корпорации и правителствата, които не желаят да притиснат производителите и доставчиците да предложат по-добро решение“, категоричен е той.

Източник: investor.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини