От х:

Днес в x:

Камарата на архитектите: Подписът на инженер и.д. главен архитект е незаконен

    “Всички документи – визи, разрешителни за строеж, подписани от инженер, изпълняващ макар и временно длъжността “главен архитект”, са незаконосъобразни”. Това заявиха за Haskovo.net от Камарата на архитектите в България.

    Според председателя на Камарата арх. Борислав Игнатов случилото се в Хасково – назначаването на строителния инженер Тоня Маркова за изпълняващ длъжността “главен архитект”, е прецедент за страната. “Няма друг подобен случай. Това би могло да доведе до тежки последици, защото всеки документ, подписан от некомпетентно лице, може да бъде обявен от съда за нищожен. А инвестициите в строителството са големи”, обясни арх. Игнатов. “Това крие огромен риск”.

    От Камарата поискаха от кмета на Хасково Добри Беливанов информация за законовите основания, както и заповедта за назначение. Това стана по Закона за достъп до обществена информация.

    Припомняме, че инж. Тоня Маркова бе назначена за временно изпълняващ длъжността “главен архитект” заради продължителния отпуск по болест на титуляра арх. Деляна Панайотова. По наша информация болничният тази седмица е бил продължен.

    Зам.-председателят на Камарата на архитектите – арх. Петкана Бакалова пък обясни подробно за Haskovo.net, че това назначение е в противоречие със Закона за устройство на територията (ЗУТ). " “Обърнахме се за консултация към един от създателите на ЗУТ и той беше шокиран да научи, че в Хасково са назначили инженер за главен архитект. Това противоречи и на Закона за камарата на архитектите и на инженерите в инвестиционното проектиране, където ясно са разписани компетенциите на двете професии. Колегите инженери не могат да извършват оценка по чл. 169 от ЗУТ в част архитектура – те не са запознати с огромен брой нормативни изисквания, включително за хигиена и здраве, за естествена осветеност, а ако става дума за детска градина например, има норми дори за цветовете. Колегите инженери няма как да разбират от устройствено планиране, те никога не са изучавали градоустройство, тяхната компетентност се ограничава само до елементите на техническата инфраструктура на устройствените планове”, обясни арх Бакалова.

    Тя допълни, че подобно назначение, дори временно, може да има много тежки обществени последици.  Арх. Бакалова поясни, че според Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, нанесени на граждани, администрациите носят отговорност за незаконни актове, издадени от тях. Затова от Камарата чакат отговора на общината, за да решат какво да предприемат. “Случаят е дори за прокурор. Ще решим как да реагираме след като получим документите от общината. Възнамеряваме да изискаме и всички актове, издадени от инж. Тоня Маркова”, заяви арх. Бакалова.

    На сесията в петък репортер на Haskovo.net се опита да получи отговор от градоначалника на елементарен въпрос - дали е подписал нова заповед за временно изпълняващ длъжността „главен архитект“, защото едномесечното назначение на Тоня Маркова изтече преди два дни. Кметът не даде ясен отговор. Отговори само с двусмисленото “Не можем да стоим без главен архитект”. Така че засега не е ясно дали общината има изпълняващ длъжността „главен архитект“, както и кой е той.

    Тодор Кръшков 

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (32)

    • 1
      11
      111
      43 -12
      09:43, 28 юли 2018
      Така се случва, когато Маркова е сложена там от Жорко Гела и Стаматов, да не изтърват някоя далавера. А Маркова им изпълнява поръчките. А пък оня дъртак кмета им се вързва на акъла.
      • Ке
        Кенанския Маймун
        10 -4
        09:49, 28 юли 2018
        Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
    • 2
      Ке
      Кенанския Маймун
      8 -3
      09:47, 28 юли 2018
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
    • 3
      11
      111
      33 -11
      10:02, 28 юли 2018
      Делянчето Панайотова вече е освободена от общината, от 24.07.2018г. Интересно защо нито една медия не е писала затова.
    • 4
      Хх
      Ххаха
      31 -12
      10:15, 28 юли 2018
      Да живее простотията на кмета......, няма как да бъде освободен служител по служебно правоотношение, който е в болнични....., секретаря, който изготвя заповедите за уволнение явно отново е пропуснала да дочете закона за държавния служител...
      • До
        До кмета
        32 -19
        10:42, 28 юли 2018
        С този кмет всичко е възможно... никой не го иска, Хасково иска избори...
      • До
        До кмета
        32 -17
        10:54, 28 юли 2018
        До Хасково.нет, като гражданин на Хасково моля да бъде проведена анкета в сайта, искат ли гражданите да има избори сега, искат ли кмета Добри Беливанов да подаде оставка и да бъдат назначени нови избори. Една анкета в този сайт и резултат да бъде посочен и на кмета и да му бъде повдигнат въпроса няма ли да изпълни желанието на гражданите.
    • 5
      Бу
      Будака
      23 -7
      10:39, 28 юли 2018
      Дидо Гаргов ***** ли е ????
    • 6
      Хх
      Ххаха
      22 -14
      11:28, 28 юли 2018
      Не вярвам какво ще постигне анкетата, защото кмета вече е изпълнен с прекалено голяма злоба и няма да си подаде оставката, освен ако прокуратурата не му повдигне обвинение и го изкарат с линейка от общината- няма да може да издържи на напрежението за извършените от него престъпления и потъпкване на достойнството на всички нас гражданите на Хасково! Опитайте, всяко предложение в полза на гражданите е градивно!
    • 7
      До
      До кмета
      36 -10
      11:34, 28 юли 2018
      Аз си обичам града, не ме интересува, кой как се казва и на кой човек е. Искам хора който обичат Хасково да бъдат в тази община. На хората им писна от игрички. Града е под всякаква критика, трябват млади нови хора, който да работят за Хасково.
    • 8
      Ло
      Лоши Чернованов
      26 -17
      14:12, 28 юли 2018
      Не ги слушай , Добри! Гледай си заплатата, гледай да се разбираш с Жана, гледай да угаждаш на Стаматов. Освен това можеш да ходиш до Монако с единствената цел да се снимаш до чужди скъпи автомобили-това е толкова тинейджърско и така ти приляга на побелялата глава. Можеш също за всичко да виниш заместниците си, докато най-накрая и на Балконски му писне. Добри най-важното е , че ти се нареди в аналите на хасковските градоначалници и с две обиколки водиш Наско Василев за званието "най-лош кмет на Хасково", а си мислехме, че не е възможно някой да победи Наско в такова съревнование.
    • 9
      Пр
      принцесата от Монако
      18 -10
      15:15, 28 юли 2018
      Хасково,с този кмет съвсем ще затънете!Огледайте се - от площад Атлантически ви се усмихва един каунь - бившия ви кмет,между Общината и Областния съвет е разперила ръце ЗАВИСТТА,опаковаха Богородица,за да не ви гледа !Всеки греши - и Христос е предаден от Юда,но след това е възкръснал,а Юда се е обесил!Вас за колко ви предадоха - за един светофар,или за една екскурзия........
    • 10
      Ам
      Аман от тъпотии
      19 -38
      15:26, 28 юли 2018
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • 11
      Ха
      Хахах
      18 -6
      16:10, 28 юли 2018
      Като гражданин, който си обича града и не иска той да бъде управляван нито от един маниполист( Георги Иванов), а и той не може да се кандидатира, заради влязла в сила присъда, която обжалва пред апелативен съд, нито от нефелния, летаргичен “ уж” кмет в момента на Хасково! Интерисува ме само, градът ни да се развива, да се използват отпуснатите средства по предназначение, успешните и пълни с енергия и знания млади хора да работят за този град и да покажат какво всъщност умеят!
    • 12
      Ке
      Кенанския Маймун
      13 -10
      16:23, 28 юли 2018
      До Тодор Кръшков
      Дятье , нит си ми на образованието , нит си ми на езиците , нит си ми на парите, нит на рода :)))
      .....
      Всичките Маймуни по града ги познавам или от училище или още от 1993-1994 година .
      А кога дедо ти промиваше снимки с ************* , ти си бил още сперматозоид :))
      ...А ако се бях кръстил с друг ник много хора щяха да се сетят кой съм :))
      • Ке
        Кенанския Маймун
        7 -10
        16:33, 28 юли 2018
        Отделно че Бай Президента ми е на мобилния ....
        И редовно ви топя Хасковските Маймуни кви ги вършите :)))
    • 13
      Ма
      Майрановски
      7 -4
      17:58, 28 юли 2018
      Кръшков прочетох коментариите на Кенанския маймуни все си мисля че е един познат който беше началник в МВР и по цял ден КИСНЕШЕ пред компютъра от сутрин до късна вечер Няма да споменавам име но всички бивши служители ще загреят веднага кой е КИСНЕНЕТО бе негова страст предполагам че и сега го държи здраво
    • 14
      Подписка за махане ха беливанов!
      • Ha
        hahaha
        11 -10
        18:19, 28 юли 2018
        Има да чакаш.........И кой да дойде .Сещаш ли се за някои по подходящ
    • 15
      Браво така ли разсъждаваме,!има толкова млади ,образовани.земни ,интилектуалци.вие сигурно нямате деца,или сте на някаква хранилкаи от страх за службицата си кротувате
    • 16
      Си
      Симеон
      18 -17
      19:30, 28 юли 2018
      Беливанов излезе по - алчен и от Иванов! Излъга първо гербаджиите и те му се вързаха на номерата, направи всичко възможно да се домогне до мечтаното кметско място, което цял живот се е бутал за това. Излъга гражданите , че ще е различен ище работи за по-добро Хасково, а излезе един използвач. В момента краде, като за световно да знаете, неговото обкръжее иска да осребри оставащите им дни и да се запасят с пари. Знаете ли че Беливанов строи къща?
    • 17
      Беливанов -Кризата на Хасково. Мазохист.... целия град го мрази и тоя не му пука.
    • 18
      Wi
      wiwa
      4 -8
      22:54, 28 юли 2018
      Ало герб , приберете си кадъра - кмет на вс... Виж коментара
    • 19
      Юр
      Юрист
      9 -8
      23:03, 28 юли 2018
      Медиите - четвъртата власт в БГ или първата ?! Това е статия, която доказва, че мн лесно може една “медия” да накара хората да вярват в нещо, което не е така. Колко лесно само... използваш няколко думи “камара на архитектите”, “председател”, “зам.-председател” и “един от авторите на ЗУТ” и даже мислещ човек започва да вярва в написаното.
      • Ке
        Кенанския Маймун
        5 -6
        09:59, 29 юли 2018
        А аз Кръшков се доверяма на курецо си ,
        понеже съм хххх Архитетка с 25 години стаж :)) Главен Архитект от 20 години :))
        ....
        Даже имам син Лекар в Америка от нея :))
        ...
        А ти кой си - едно келяво журналистче в Паткарника на Емин Ага :))
    • 20
      An
      anton
      4 -3
      00:58, 29 юли 2018
      тази маркова не е ли на шефа на вИк жената ??? тоя пепо
    • 21
      Ке
      Кенанския Маймун
      5 -6
      04:11, 29 юли 2018
      Защо в Хасково никога е нямало Априлско Въстание или поне завера ??
      ... Ами и журналистите и гяурите са целували дупето на помака Емин Ага Форукома и башибозука на партия Гроб :))
      ....
      Отделно че в наши дни града се напълни със селски мешета (дъбови дръвчета - келяви) и старите почтени родове като тоя на Кмета Белииванов са избутвани от миризливите кочове пришълци , дето за първи път виждаха баня като дойдеха в Хасково :))
    • 22
      Бе
      Белфегор
      4 -1
      12:04, 29 юли 2018
      Изстреляха една стрела във въздуха на Хасково,и тя заседна!
      Може ли недостоен човек да служи на народа си ЦБ?
      Не: той се грижи да придобие нещо, а щом го получи, се грижи да не го загуби. А докато го тревожи мисълта за загубата, не се знае какво е способен да извърши!
      Армия от овце, оглавявана от лъв, винаги ще удържи победа над войска от лъвове, оглавявана от овца.....
    • 23
      Да
      Да бе
      1 -1
      10:05, 30 юли 2018
      На какво основание се изказваш неподготвен бе вчерашно лапе. Ти законите четеш ли? Колко стаж имаш като администратор? Има Закон за устройство на територията. Там точно е разписано, кой може да замества .
    • 24
      Ар
      Архитект
      5 -2
      10:09, 30 юли 2018
      Хайде преди да говорим да четем ЗУТ: "Допълнителни разпоредби § 1....(4) (Предишна ал. 3, изм. - ДВ, бр. 65 от 2003 г., изм. - ДВ, бр. 61 от 2007 г., в сила от 27.07.2007 г., доп. - ДВ, бр. 101 от 2015 г.) Главният архитект на общината може да предостави свои функции по този закон на други длъжностни лица от общинската администрация, притежаващи ПЪЛНА ПРОЕКТАНТСКА ПРАВОСПОСОБНОСТ или които имат необходимия стаж за придобиването и." Преди години и други инженери заместваха главния архитект, но нямаше такава кампания за дискредитиране на кмета! Съгласно ЗУТ инж. Т. Макова може да замества временно главния архитект. Вие какво искате - да създадете ХАОС и ДА БЛОКИРАТЕ НАПЪЛНО АДМИНИСТРАЦИЯТА?!!!
    • 25
      Ли
      Лисан
      2 0
      13:31, 30 юли 2018
      Че то в миналия период инж. Г. Иванов подписваше всички проекти за "Одобрил". Това значи ли , че всичко ще пропадне в съда? Вярно е, че общинската администрация нищо не прави, но за това е виновен общински съвет начело с ГЕРБ.Сигурно е, че ГЕРБ няма да има следващ кмет, а броят на общинскияте им съветници ще е кагастрофа
    Последни новини