От х:

Днес в x:

Съмнения за чума по овцете и в Благоевградско

Има съмнения за чума по дребния добитък в два животновъдни обекта в Благоевград, предаде БНР. Наложена е временна забрана за излизане и паша на овцете.

Началникът на отдел "Здравеопазване на животните" от Областната дирекция на Българската агенция по безопасност на храните Атанас Григоров обясни, че мярката е по-скоро превантивна.

"При най-малки съмнения, веднага взимаме проби, изпращаме в централната лаборатория. Правим принудителните мерки - възбрана на животновъдния обект, да не излизат на паша, докато не излязат резултатите", информира той.

По думите на Григоров превантивните мерки са на две места - до село Места и село Филипово. Другият обект, откъдето се изчаква резултат от проби, е в Мусомище - Гоце Делчев.

Земеделският министър Румен Порожанов заяви, че все още не е ясно откъде е дошъл източникът на инфекцията в Странджа. По думите му действията на БАБХ са адекватни и незабавни. Стопаните обаче не са спазили изискванията.

"Предстои да се направи филогенетичен анализ на причинителя, който ще хвърли по-голяма светлина по въпроса. Налице е неспазване на мерките за биосигурност в животновъдните обекти на страната от страна на собствениците", посочи Порожанов.

Той допълни, че политиката на ЕС не предвижда извършване на профилактична ваксинация за особено опасните вирусни заболявания по животните, каквато е чумата.

Източник: БНР

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини