От х:

Днес в x:

273-ма зрелостници с втори опит на матурата по български

273-ма зрелостници от Хасковска област са подали заявления да се явят на държавен зрелостен изпит по български език и литература на сесията през август-септември. Те са част от 4591 младежи в цялата страна.

275 са абитуриентите, които ще държат повторно матура по избираем предмет. Общо за страната заявления са подали 3905 зрелостници. Най-много от тях – 1612 младежи са предпочели биологията, хасковска област следва тази тенденция. Единствено в общините Ивайловград и Любимец поправки на матурите няма да има тъй като там няма скъсани от майската сесия.

Предстоящият изпит по български език и литература ще се проведе на 28 август. Той ще е в три модула. Един астрономически час е е времето на първата част от изпита, след което отговорите ще бъдат запечатани в плик и предадени на комисията. След изтичането на определеното време учениците ще получават втория модул, който трябва да бъде попълнен също в рамките на час. За третия модул ще имат на разположение 2 астрономически часа.

Втората матура ще се проведе на 29 август. Изпитът също е на модули, но различен брой и с различна продължителност.

За третия държавен зрелостен изпит по желание заявления са подали 11 зрелостници в страната, 5 от които са избрали да се явят на изпит по биология и здравно образование. Изпитите по желание ще се проведат в периода между 30 август и 5 септември по предварително утвърден график.

На държавен изпит по теория на професията и специалността за придобиване степен на професионална квалификация са избрали да се явят 977 младежи.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини