От х:

Днес в x:

По три нарушения средно при всяка трудова инспекция

    Средно по три нарушения откриват служителите на Инспекцията по труда в Хасково. Това сочат данните от отчета на службата за юни, изнесени на редовна пресконференция от шефа на дирекцията в областния град Кирчо Кирев.

    През миналия месец в областта са извършени общо 85 проверки като 25 от тях са в Хасково. 9 са по сигнали на граждани.

    При инспекциите са констатирани 282 нарушения.

    През месеца са приложени и 280 принудителни мерки. Повечето са за опасни и нездравословни условия на работа, например за недобра вентилация и осветеност, мръсни помещения и други.

    4 от мерките са за други нарушения като неизплатени заплати, необявен трудов договор в законния срок в НАП, неизползвани отпуски, работа в почивни и празнични дни.

    Работодателите трябва да отстранят в срок нередностите. Сред тях няма груби нарушения, които да са довели до затваряне на предприятия или например спиране на строежи.

    Същевременно стана ясно, че Изпълнителната агенция Главна инспекция по труда е разработила инструменти за онлайн оценка на риска, които позволяват на работодателите сами да я извършват в техните предприятия. Кирчо Кирев поясни, че инструментите са разработени по проект „Превенция за безопасност и здраве при работа“, финансиран по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ и съфинансиран от ЕС. Освен за оценка на риска, те могат да бъдат използвани за инструктажи и обучения.

    При желание от страна на работодателите и заявка в Инспекцията по труда, те могат да получат консултации и демонстрации на инструментите от помощник-инспектори, назначени по друг проект.

    В тази връзка е разработено приложение за оценка на риска. Чрез него работодателите сами могат да си направят оценката, като попълнят няколко полета. Идеята е да се установят опасностите, свързани със съответната дейност и да се вземат мерки за ограничаване или премахване на този риск. С това се цели намаляване на трудовия травматизъм и професионалните заболявания в предприятието, допълни Кирев.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (5)

    • 1
      Въ
      въпрос
      8 -3
      16:00, 25 юли 2018
      Докога в държавни фирми ще работят пенсионери, кой контролира тези безобразия?
      • Ни
        Никодимчо
        3 -2
        18:39, 25 юли 2018
        Пенсионирането е право, не задължение. А и като гледам, ако не са пенсионерите, няма кой да работи. На територията останаха предимно белокоси и кафяви.
    • 2
      Зи
      Зина
      2 0
      22:12, 25 юли 2018
      Защо не проверявате охранителните фирми?Проверете на колко ги осигуряват, а на места и няма такова.Какви заплати се дават и то след колко месеца?Срам и позор са "Боби" на Димо Боев и ММ на Илиян Илчев.КОЙ ЛИ ГИ ПАЗИ?Как ММ спечели обектите на Община Хасково кмете?
    • 3
      Го
      Гост
      0 0
      10:19, 26 юли 2018
      Рискът трябва да може да бъде оценяван и от работниците/служителите и то преди да решат да приемат работата. Те са потърпевшите все пак. Работодателите са масово с рисково поведение на робовладелци-експлоататори.
    • 4
      Ни
      НИКОЙЙЙЙЙ
      0 0
      11:43, 26 юли 2018
      При инспекциите са констатирани 282 нарушения.




      Те хубаво ги откриват...!!!!
      Въпроса е когато ги наказват ИСТИНСКИ!????????????????????????????????????
      Кой ли в днешния демократичен 21 век си върши съвестно работата, без да се поддава на ОГРИЗКИТЕ ???

    Още новини

    Последни новини