От х:

Днес в x:

Тридневен траур в Гърция за десетките жертви на огненото бедствие

Най-малко 74 души са загинали в избухналите вчера пожари, но има опасения, че броят на жертвите може да нарасне. Спасителни екипи продължават търсенето сред останките от изгорели сгради, а бреговата охрана търси в морето. Много хора са избягали към брега, а някои са навлезли с плуване в морето, за да се спасят от облаците дим.

"Днес Гърция скърби и в памет на тези, които изгубихме, ние обявяваме тридневен траур. Но не трябва да се оставим скръбта да ни съкруши, защото тези часове са часове на борба, единство, кураж и солидарност", каза Ципрас.

"Нищо и никой няма да бъде забравен, нищо и никой няма да бъде оставен без помощ и подкрепа от държавата", заяви още Ципрас в телевизионно обръщение, цитирано от АНА-МПА.

"Няма думи, които може да опишат това, което чувстваме в тези часове. Страната преживява неописуема трагедия", подчерта още гръцкият премиер.

Същевременно той призова гръцкия народ да се мобилизира и да се бори.

"Да се опитаме да спасим каквото може да бъде спасено, да се опитаме да победим огъня, да се опитаме да намерим изчезналите хора ...", призова Ципрас.

Във връзка с тези си думи премиерът изрази "огромен респект" към усилията на хилядите доброволци, които участват в спасителните операции.

Тъжната равносметка

Правителственият говорител Димитрис Дзанакопулос заяви, че най-малко 50 души са загинали, а 11 от пострадалите са в критично състояние. От 187-мата ранени, 23 са деца, посочи говорителят.

Една от най-младите жертви е шестмесечно бебе, починало от задушаване, уточниха официални представители.

По-рано днес кметът на пристанищния град Рафина, намиращ се източно от Атина, заяви за гръцката телевизия Скай, че в пожарите са загинали най-малко 60 души. Той каза, че 1200 къщи са разрушени само в неговия град.

"Спасителните екипи ходят от врата на врата и проверяват за жертви", каза кметът Евангелос Бурнус.

Спасителните екипи са открили група от 26 жертви, някои от тях младежи, лежащи близо един до друг на скала, надвесена над брега, посочва в. "Катимерини".

Министърът на отбраната Панос Каменос свика Съвета за отбрана, който реши гръцки и съюзнически летателни апарати да помогнат на гражданската отбрана за събиране на данни от местата, които са застрашени от пожари, и евентуално за умишлен палеж. Тези мерки се въвеждат след спекулации в медиите, че пожарът в Източна Атика, както и няколко пожара в района на Коринт, са подпалени умишлено.

Междувременно Върховният съд на Гърция нареди разследване на причините за пожарите в Източна Атика.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини