От х:

Днес в x:

Кадрие Сали от София: Чешмите са на всички

Всяка година през летните месеци Кадрие Сали от София идва в ардинското село Богатино, за да посети чешмата, построена в памет на покойния й син Ерджан Салиев и покойния й съпруг Салиосман Салиев.

„Два пъти през летните месеци идвам да налея вода от чешмата. Радвам се,че пространството около нея се поддържа чисто. Цветята се поливат периодично от случайни посетители, за което ги поздравявам“, споделя Кадрие Сали и добавя, че чешмата е на всички.

Крайпътната чешма се намира в брезова гора на изхода на Богатино за Млечино и привлича с хубавата си изворна вода. Тя не е като другите. Градежът е на цели два етажа. Има места за пикник. Фурна очаква да приюти чеверме, а декоративно мостче събужда приключенски помисли у малчуганите.

„От стари хора се знае, че да утолиш жажда, е най-голямото добро, което може да сториш. И едно врабче да пие вода от крайпътната чешма, пак хаир си направил”, казваше приживе бай Салиосман. Той бе построил чешмата за рано починалия си син Ерджан през 2000 г. А през 2008 г. самият той загива при пътен инцидент в София.

Ардинско, е осеян с каменни и мраморни чешми в най-причудливи форми – едни от тях дори са на два етажа, други стърчат като звезди към небето.

Мюсюлманите от Източните Родопи вярват, че съграждането на чешма носи чест, опрощение на греховете и е памет към мъртвите.

Гюнер Шукри

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини