От х:

Днес в x:

Общественият съвет внася информация за дейността си в местния парламент, отчита се пред кърджалийци

Общественият съвет към Общинският съвет в Кърджали прие на свое заседание информация за дейността си.Тя е депозирана в делеводството на местния парламент.Ще бъде представена на предстоящата сесия на Общинския съвет на 26 юли 2018 г.

И  Н  Ф  О  Р М  А  Ц  И  Я

                    За дейността на Обществена съвет гр.Кърджали

                    от месец май 2017 година до месец юли 2018 година

          Измина малко повече от година от учредителното събрание за създаване на Обществения съвет като помощен орган на Общинския съвет гр.Кърджали.Това събитие беше предшествано от единодушно решение на Общинския съвет и за създаването бе приет Правилник за дейността на Обществения съвет. На Учредителното събрание беше избрано ръководство в състав от 17 човека. В състава на ръководството бяха избрани изявени общественици, кметове на населени места, областните координатори на двата големи синдикати, експерти.

          За периода ръководството заседава 10-десет пъти. Разгледаха се въпроси, които стояха на вниманието на нашата общественост. Една част от разглежданите въпроси, оформени в конкретни становища, бяха предлагани за отношение от страна на Общинския съвет и Кмета на Общината. Друга част със съответните становища се предлагаха на вниманието на експертите от общинската администрация за оперативни действия и решения.

          Така например, по наше предложение, на свое заседание Общинския съвет взе решение за подобряване на контрола и взискателността по качественото възстановяване на цялостта на покритието на улици и пътища при прекопаването им за реализацията на инфраструктурни проекти и присъединяване към мрежите на „В и К”, ЕВН, телевизионните и интернет оператори. За съжаление, по необясними за нас причини, не се предприеха конкретни действия по изпълнението на това решение. Въпреки това, въпроса стои в обществения дневен ред и очаква своите решения!

          Като много ползотворно оценихме проведеното работно заседание на ръководството, на което по специална покана участваха Кмета на Общината, Председателя на Общинския съвет и няколко общински съветници и експерти. Разговаряхме за ускоряване процеса на ремонта на уличните платна и хоризонталната маркировка на основните пътни артерии. Изразихме единодушната си подкрепа на Кмета за въвеждане на „синя зона” в града и изготвяне на нов генерален план по организация на движението. Прозвуча и сериозно безпокойство за състоянието на уличното осветление в града и останалите населени места в общината.

          Още в началото на нашата дейност възникна идеята Обществения съвет да стане инициатор на среща с всички народни представители от Кърджалийски многомандатен избирателен район, където да се потърси обща позиция по няколко приоритетни проблема за региона и се поиска финансиране от страна на Правителството. Поканихме Областния управител да си партнираме в домакинството на такава среща. Нашите намерения, за съжаление, бяха деликатно отклонени и срещата пропадна.

          Ръководството на Обществения съвет участва винаги със собствено становище на обществените обсъждания на важни въпроси преди тяхното разглеждане на заседание на Общинския съвет.

          На обсъждането на Бюджета на Общината за 2018 година, например, бяха направени конкретни предложения за финансиране на проблеми, свързани с подобряване условията на отдих и спортуване на гражданите в парковете на града. Участвахме активно и в обсъждане промените в наредбата на Общинския съвет за местните данъци и такси, като предложихме корекция на предложените показатели.

          В началото на годината, по инициатива на Обществения съвет, се проведе работна среща с ръководството на „В и К” ООД и с участието на Заместник кмет Митовска и експерти от Общината. Проведе се сериозен разговор за тежкото състояние на водоснабдяването на 30-тридесет населени места в Общината. Стана ясно, че отношенията между ръководствата на „ В и К” дружеството и Общината не са работещи. Не се използват възможностите, които в настоящия  програмен период  ЕС дава за финансиране на проекти във  В и К сектора. Сега за разлика от предходния програмен период  бенефициент по усвояване на средства по оперативните програми може да бъде и „В и К” дружеството, т.е. при добра съгласуваност в действията може да се реализират с европейско финансиране.проекти за нормално водоснабдяване на някои населени места

          Тревога сред ръководството на Обществения съвет предизвика състоянието на чистотата в нашия град. Това ни накара да се включим активно в подготовката и провеждането на ежегодния ден за почистването на града с участието на гражданите. Проведоха се много работни срещи със специалистите от Общината. За съжаление, някои пропуски във взаимодействието на финалния етап от организацията, ни лишиха от очаквания ефект, въпреки по-добрия резултат в сравнение с предходните години. Това определено ни амбицира за активна и целенасочена работа с всички компетентни органи за разширяване участието на гражданите в тази инициатива в следващите периоди

          Това са някои от по-важните инициативи и предложения , направени от ръководството за периода. Извършената работа от Обществения съвет дава отговор на въпроса „ необходимо ли е неговото съществуване и кого обслужва”

          На проведената наскоро работна среща с Кмета на Общината и Председателя на Общинския съвет получихме тяхната подкрепа и очакванията им за по-активна и целенасочена дейност на Обществения съвет. Там се уточнихме да оформим и представим пред вас проблемите, по които ще работим до края на мандата на Обществения съвет. Някои от тях са от компетенциите на държавата и ние ще настояваме те да бъдат заложени и осъществени от нейните органи

 Проблемите са обособени в две големи групи:

          І.Проблеми от голям обществен интерес със стратегически характер:

                   1.Изграждане на обходен път на гр.Кърджали.

                    2.Изграждане на индустриално-складова зона „Юг” на гр.Кърджали.

                    3.Реализиране проекти за водоснабдяване на населени места от Общината.

                    4. Изграждане на нова многофункционална спортна зала в гр.Кърджали.

          ІІ.Проблеми от важно обществено значение с оперативно-технически характер:

           1.Основен ремонт на бул.”Беломорски” от входа на гр.Кърджали-север до Автогара Кърджали.

          2.Изграждане на „синя зона” в гр.Кърджали и реализация на нов генерален план за организация на движението в гр.Кърджали.

          3.Подобряване на организацията за масовизиране участието на гражданите на Общината в хигиенизирането и благоустрояването на населените места.

          4.Изграждане на инфраструктура за ускорена социализация на парковете и обществените места за отдих и спорт в гр.Кърджали.

          Месец Юли 2018 година                            Ръководство

                                                                               на Обществен съвет Кърджали

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини