От х:

Днес в x:

Спряха 300 л. контрабандни препарати за растителна защита

В разгара на сезона за полска работа тръгна с нова сила и контрабандата на препарати за растителна защита от южната ни съседка. Общо над 340 л. подобен препарат са задържани на ГКПП Капитан Андреево при опит да бъдат прекарани през България от Турция, съобщиха от Мининиците.

Една от причините за нелегалния внос на този тип суровини за третиране на посевите е, че определени видове са забранени за използване в рамките на ЕС заради опасните си съставки, съответно и не се произвеждат. Другата причина е чисто икономическа. Препаратите за растителна защита в Турция са на цена далеч под размера за същото количество, което се плаща у нас и в другите страни на Еврозоната.

Задържаната контрабанда е пренасяна при три отделни случая, стоката е открита при проверки на български и турски товарни автомобили. Камионите били отклонение за щателен оглед.

При последвалата физическа проверка в кабината и в страничния долап за инструменти на българския камион са открити 100 еднолитрови бутилки препарати от 5 различни марки. В турския камион, в товарното помещение, сред декларираната стока, са открити и 200 бутилки от по един литър с хербицид. В товарното помещение на камиона са намерени и още 12 бутилки, всяка по 13.62 кг, забранен за внос газ фреон „134а".

При друг случай на при проверка на лек автомобил с българска регистрация, митническите служители откриват на мястото на резервната гума укрити 41 еднолитрови бутилки препарати за растителна защита, също забранени за внос в ЕС.

Контрабандата е иззетта и е предадени с протокол на служител от БАБХ. На нарушителите са съставени актове  по Закона за митниците.

За първото полугодие на 2018 година  на пункта " Капитан  Андреево" са задържали близо 600 л. и 226 кг. забранени за внос препарати за растителна защита.

 Haskovo.net

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ба
    бактън
    20 0
    19:20, 19 юли 2018
    Само дето пропуснахте да кажете че препаратите са далеч по-ефективни , далеч по-евтини , като гледам цялото земеделие на Турция е закъсало заради препаратите им! Идиоти!
  • 2
    Хр
    Христо
    6 0
    10:10, 20 юли 2018
    Турските препарати са по-добри и по-евтини! Мафията тук, српснала се с д ържавата, пречи! Трябва само от тях и на техните кожодррски цени да се купува! Никой не вярва на скапаните управници, видяхме че няма нийаква зараза
  • 3
    Ха познайте после какво става с тия препарати------ ами просто митничарите си заделят една част за собствени нужди а друга -----------

Още новини

Последни новини