От х:

Днес в x:

Българо-чешка търговска война. Преглед на печата

24 часа

Българо-чешка търговска война

В един и същи ден Комисията за защита на конкуренцията публикува две решения, засягащи милионни инвестиции на чешкия бизнес у нас.

С първото, публикувано на сайта на КЗК в 12 часа 49 минути и 7 секунди в четвъртък, комисията забранява на "Инерком" да придобие активите на ЧЕЗ в България. В 12 часа 49 минути 15 секунди е пуснато второто решение, което забранява придобиването на "Нова Броудкастинг Груп" АД от най-богатия чех - Петр Келнер.

Така с разлика от 8 секунди КЗК не позволи на една чешка компания да си тръгне от България, а на друга - да придобие фирма у нас. И двете решения на антимонополния орган могат да се обжалват в съда в 14-дневен срок.

Труд

Затягат граничния контрол заради чумата

Аутопсии не доказват заболяването. Не е установен дори щамът на болестта. Положителните проби може да са заради ваксина, каза бившият министър на земеделието Мирослав Найденов.

Монитор

50 млн. лева ни носи окултният туризъм

О коло 50 млн. лева годишно са приходите от езотеричен туризъм у нас, който все повече се популяризира напоследък. Това обясни пред "Монитор" директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов. Става дума за около 250 000 пътувания с такава насоченост. Руснаци, испанци и италианци също идват у нас, за да посещават места, които се смятат за свещени или че са енергийни центрове. Много от тях са били и тракийски светилища.

Стандарт

Румен Радев атакува правителството, ГЕРБ го нарекоха "Господин Лъжа"

Президентът Румен Радев заяви днес в Граф Инатиево, че за членството ни в Еврозоната са необходими мерки отвътре. "Крайно време е правителството да разбере, че лобирането навън за членство в Шенген и Еврозоната няма да има никакъв успех, ако не се вземат крути мерки тук, вътре, за справяне с корупция, престъпност и бедност", каза пред журналисти държавният глава.

По думите му за разлика от предишните мониторинговите доклади, сега Европейската комисия е отговорила откровено, че за членството ни в Еврозоната има нужда от реални реформи. "Жалкото е, че натискът за реални реформи идва като принуда отвън, а не по вътрешно убеждение и усещане за дълг на българското правителство", посочи Румен Радев.

Сега

Симеонов ще напусне управлението "когато му дойде времето"

"Да, ще разберете, когато му дойде времето" - така вицепремиерът Валери Симеонов отговори на "Сега", дали намеренията му да напусне управляващата коалиция са сериозни. Той отказа да влиза в полемика с лидера на "Атака" Волен Сидеров, който по-рано през деня отново заяви, че лично е направил Симеонов вицепремиер и не спира да атакува партньорите си от Обединените патриоти. Вицепремиерът не пожела да отговори, дали партията му ще се яви отделно от "Атака" и ВМРО на предстоящите евроизбори.

Капитал дейли

България ще търси споразумение по газовото дело на ЕК срещу БЕХ

С ново решение на Народното събрание ще бъде възложено на министъра на енергетиката Теменужка Петкова да предприеме действия за постигането на споразумение по т.нар. газово дело на Европейската комисия (ЕК) срещу "Булгаргаз", "Булгартрансгаз" и Българския енергиен холдинг (БЕХ) за това, че са възпрепятствали други компании да получат достъп до газовата инфраструктура на страната. На 24 ноември 2017 г. депутатите решиха България да не признава вина по този казус, но сега променят позицията си поради приключилия междувременно със споразумение спор на ЕК с "Газпром". Идеята според председателя на енергийната комисия Делян Добрев, който е и вносител на предложението, е това да се ползва като аргумент и страната да избегне санкции, които иначе биха могли да стигнат 330 млн. евро.

Дума

Президентът: Властта да си пречупи разбирането за корупция

Препоръка към правителството да "пречупи собствените виждания за това що е то правова държава" отправи президентът Румен Радев вчера. Думите му бяха провокирани от обявената от премиера акция "Пречупване" за борба с корупцията. Той не очаква кабинетът да постигне успех в тази насока, "ако не си пречупи вижданията за това що е то върховенство на закона, що е то корупция и как се "развъжда" тя у нас; що е то престъпност и как трябва да се борим с нея".

"Виждате, че за разлика от мониторинговите доклади до момента, най-сетне ЕК отговори на нашите амбиции за членство в еврозоната. Вече съвсем откровено и даже грубо - че има нужда от реални реформи. Жалкото е, че натискът за реални реформи идва като принуда отвън, а не по вътрешни убеждения и усещане за дълг на българското правителство към собствените граждани. И крайно време е правителството да разбере, че лобирането навън за членство в Шенген и еврозоната няма да има никакъв успех, ако не се вземат крути мерки тук, вътре, за справяне с корупция, престъпност и бедност", категоричен бе Радев.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ва
    Василев
    2 0
    09:15, 20 юли 2018
    Корупцията у нас зачочва най-отгоре и стига до последния администратор.Пресата ни залива с информация,която меко казано порнографска.Пеевски е вносител на проектозакон за медиите - крадеца вика дръжте крадеца.Всички в Европа ,САЩ и Русия знаят дереджето у нас и са хванали за топките удобните за тях политици,които им провеждат политиката-все победни и прости.

Случаен виц

Последни новини