От х:

Днес в x:

Канадци обявиха, че имат ефективна технология да правят горива от въздуха (видео)

Идеята да се „улавя“ въглеродния диоксид, отделян в атмосферата и след това да се преработва в гориво не е нова. Тя е много привлекателна, защото освен производството на гориво, ще помогне да се забави и процесът на глобалното затопляне. Досега обаче, проблем беше високата цена. Направена по-рано оценка показва, че директното улавяне от въздуха на въглеродния диоксид би било твърде скъпо, около 600 долара на тон.

Сега обаче, канадската фирма Карбон Инженеринг (Carbon Engineering), разположена в Британска Колумбия, публикува подробен анализ на разходите на пилотния си завод, който показва, че нова технология може да премахне въглеродния диоксид от атмосферата на цена от $ 94 до $ 232 на тон.

Формулата се основава на сценарий, при който електролизата, използваща източници на енергия без въглерод, (например вятърна енергия), разгражда вода, за да осигури както кислород, така и водород, необходим за комбинирането му с уловения атмосферен въглероден диоксид, за да произвежда въглеводородни горива, като бензин и дизел.

Макар че звучи много привлекателно, от компанията не включват в своята оценка инженерните разходи за преобразуване на уловения въглероден диоксид в течни горива. Според американската Национална лаборатория за възобновяема енергия (NREL) електролизата, използваща вятърна енергия, може да осигури водород на цена от около $ 4,50 на килограм.

Много, много грубо изчисление е, че в 1000 килограма въглероден диоксид има около 270 килограма въглерод. Въглеродът съставлява приблизително 86% от теглото на бензина, а останалите 14% са водород. Така че един галон бензин, който тежи около 3,8 килограма, съдържа 0,53 килограма водород. Отново грубо, ще са нужни около 50 килограма водород за преобразуване на 270 килограма въглерод в 320 килограма или 85 галона бензин. Според NREL, това би означавало цена от 3,75 долара за галон бензин получен от въглероден диоксид. Това са цифрите, предлагани от Carbon Engineering в техния анализ.

Компанията твърди, че мащабната система за производство на гориво от въздух, ще може да произвежда бензин с цена от около един долар на литър. Ще бъде интересно да се видят точните изчисления за пилотния завод за синтетични горива в бъдеще. За сравнение, цената на бензина в Калифорния е средно 3,70 долара за галон, а в Британска Колумбия се движи около 4,27 долара за галон (в щатски долари).

В същото време, промяната на климата може да се превърне в значим проблем по-късно през този век. Дали технологията на Carbon Engineering за производство на бензин от въглероден диоксид, извличан от въздуха, работи или не, тя показва как човешката изобретателност и продължителният икономически растеж най-вероятно ще направят повечето от проблемите, свързани с изменението на климата, управляеми, твърди изданието Reason.

Източник: megavselena.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини