От х:

Днес в x:

Три странни факта за кафето, които ще ви изненадат

"Кафето е език само по себе си", казва известният актьор Джеки Чан и може би ще се окаже прав.

Различни проучвания показват колко силно е въздействието на кафето върху нас и как то влияе дори на взаимоотношенията между хората.

Три странни факта за кафето, които ще ви изненадат.

Кафето започва да действа в рамките на час

Според Американската академия по медицина на съня кофеинът достига най-високо ниво в кръвта от 30 до 60 минути, а някои проучвания са установили, че това може да се случи и само за 10 минути. От 3 до 5 часа тялото елиминира половината от действието на веществото, но останалата част може да продължи да действа от 8 до 14 часа. Ето защо експерти препоръчват да не пиете кафе поне осем часа преди да си легнете, за да спите пълноценно.

Горещото кафе ни кара да бъдем по-добронамерени към другите

Учени направили интересен експеримент - жена, която държи в ръка чаша кафе и няколко тетрадки пътувала в асансьор с още няколко души. Тя помолила всеки един от тях да подържи за малко кафето ѝ, докато запише нещо в тетрадката си. Съответно, кафето било още топло в ръцете на едните и по-студено при другите.

След като слезли от асансьора, участниците в експеримента получили по едно описание на непознат човек, която личност трябва да оценят. Хората, държали горещото кафе, посочили, че непознатият има "по-топъл" характер; описали го като добър и щедър.

Резултатите потвърждават схващането, че топлината е свързана както с физическите, така и с емоционалните преживявания. 

Кафето има различен вкус в зависимост от цвета на чашата

Изследване, цитирано от Psychology Today, показва, че цветът на чашата, в която пиете кафето си, може да повлияе на вкуса му.

Участниците в изследването трябвало да пият лате от бяла, синя и прозрачна чаша.

Хората, пили от бялата чаша, посочили, че кафето има "по-интензивен" вкус и аромат и е по-сладко, в сравнение с това в прозрачната и в синята чаша.

Изследователите обясняват, че това се дължи на цветовия контраст между чашата и кафето. Бялата чаша вероятно променя възприятието за кафявия цвят на кафето, което на свой ред влияе на възприятието за силата и сладостта на напитката.

Източник: vesti.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини