От х:

Днес в x:

Богдана Карадочева: Един глас, една усмивка на 69

На 19-ти юли един от емблематичните гласове на българската музика Богдана Карадочева празнува 69 рожден ден.

Тя започва кариерата си на 14-годишна възраст. През 1965 година става солистка на „Студио 5“.

Печели Голямата награда на “Златния Орфей” през 1969 година, когато е на 20 години.

Веднага я харесват водещи за онова време чужди продуценти, които присъстват на конкурса и й предлагат договори за записи навън, но системата по онова време я спира да излезе от България. Една от причините й, че нейният баща- търговецът Иван Карадочев е убит в лагера "Слънчев Бряг" край Ловеч като „враг на народа“.

През 70-те години на миналия век пее с известни изпълнители, като Салваторе Адамо, Жилбер Беко, Клиф Ричард, Шарл Азнавур и Джозефин Бейкър. Гастролира в много страни по света.

През 80-те години записва няколко хита заедно със съпруга си Стефан Димитров, когото среща на едно от изданията на Златния Орфей-вече като нашумял композитор. Когато се виждат на живо се оказва, че това е съученикът й от 5-ти клас с когото е седяла дори на един чин. 

След 1999 г. се изявява и като телевизионна водеща. Най-известните ѝ песни са „Дано“, „Остаряваме бавно“, „Иване, Иване“, „Помниш ли ти“ – дует с Емил Димитров, „Нова година“.

За нея пишат песни композитори като Зорница Попова, Тончо Русев, Найден Андреев, Морис Аладжем, Александър Йосифов,Александър Бразицов и много други. Участва и в мюзикъла на Хачо Бояджиев „Телерезада“ .

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини