От х:

Днес в x:

Борисов покани протеста в кабинета си

Литри мляко на асфалта и клада от овча вълна отбелязаха протеста на животновъдите пред народното събрание днес.

Под съпровода на погребалния марш се чуха възгласи: "Оставка" и "Убийци".

Повече от 1000 души се събраха, за да изразят недоволството си от събитията през последната седмица в Странджа.

Протестиращите искат оставката на земеделският министър Румен Порожанов и заместника му Цветан Димитров. Те искат и отстраняване на служителите на ведомството, отговорни за кризата с чумата Странджанско.

Бившият министър на земеделието, храните и горите Иван Станков припомни, че по време на прехода в България броят на чифтокопитните е намалял от 17 милиона с 14 милиона. Той изрази съжаление, че по време на същия период дребните преживни животни са били 11 милиона, а сега са останали един милион и петстотин хиляди.

Той заяви, че трябва да бъде сложен край на геноцида над дребните преживни животни в България. Станков отправи призив към всички стопани да се обединят и да си търсят правата, защото в краткосрочен план. Той поиска да се съберат представителите на науката и неправителствените организации, с които да се разработи единна стратегия, защото според него всичко, което става в държавата, води нашето козевъдство и овцевъдство до гибел.

Малко по-късно напрежението на площада пред Министерския съвет се увеличи. Полицаите се хванаха един за друг, за да попречат на протестиращите да нахлуят през официалния вход на Министерския съвет, предава News.bg.

По-късно на разговор с министър-председателя Борисов влязоха представители от Асоциацията на овцевъдите и козевъдите, които са организатори на протеста. Дебатът върви и в момента.

Това зави По време на пресконференция в Министерски съвет по-рано земеделският министър Румен Порожанов заяви, че един милион лева ще е разходът по обезщетението за евтанизираните от чума дребни преживни животни. 75% от сумата се предоставят на ЕК по възстановяване. Ще бъдат направени допълнителни искания за допустими разходи. Порожанов определи като незащитимо и популистко искането за 300 евро на овца. Вчера в становище до Порожанов омбудсманът Мая Манолова поиска  между 300 и 500 лв. на глава унищожен добитък.

 Haskovo.net

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Тт
    ТТ
    3 0
    15:25, 18 юли 2018
    Кой ви иска обезщетенията бе .Слезте за един ден при хората.Нахранете животните,сложете им прясна и чиста вода,почистите им помещението, изведете ги на паша,издойте млякото и тогава да ви видим колко струвате.Не само министрите са за гонене.Тези по-надолу в иерархията, които уж знаят всичко.Тях изгонете защото министъра няма контакт с народа.Онези по-долу, корумпираните, те са за метла, ама голяма.
Последни новини