От х:

Днес в x:

Парламентът рязко оскъпи бездимните цигари. Преглед на печата

"Сега":

След разправии парламентът рязко оскъпи бездимните цигари

Тежки спорове и обвинения в лобизъм съпроводиха приемането на първо четене на промените в Закона за акцизите и данъчните складове, с които управляващите увеличиха облагането на нагреваемите тютюневи продукти, станали известни като "бездимни цигари". Законопроектът в сегашния му вид предвижда акцизът на новото изделие да се изравни с този на обикновените цигари.

Това предложение обаче предизвика трус в редиците на управляващата коалиция заради съпротивата на депутатите от ВМРО. Накрая мнозинството се спря на компромисен вариант - между първо и второ четене да се запише, че данъкът ще скочи от сегашните 26% на 40% от ставката за обикновените цигари. От ГЕРБ обаче дадоха да се разбере, че оскъпяването на нагреваемите тютюневи продукти ще продължи и в бъдеще заради бързо растящия им пазарен дял.

Съпротивата срещу скока на акциза вчера оглави БСП. Соцдепутатът Румен Гечев обяви, че поправките нарушават правилника на Народното събрание, тъй като в законопроекта липсват разчети какви ще бъдат въздействията от мярката върху приходната и разходната част на бюджета. Той обвини управляващите, че са подвели парламента при гласуването на бюджета миналата година, тъй като са оставили акциза върху новия продукт на сегашния му нисък размер. Финансистът Гечев неочаквано се впусна и в анализ на здравните ефекти от бездимните цигари, които според него отделяли много по-малко токсични вещества при изгарянето в сравнение с обикновените. Накрая предупреди депутатите от ГЕРБ, че нарушават волята на своя лидер: "На 4 юли премиерът Борисов каза: "Наредих да се изтегли законът от пленарна зала". Хайде да ви видя как ще гласувате сега".

Криза. 

"Монитор":

Борисов освободи зам.-министъра на земеделието Цветан Димитров

Премиерът Бойко Борисов освободи от длъжност заместник-министър на земеделието, храните и горите Цветан Димитров, съобщиха от Министерския съвет.

Решението на премиера е взето след срещата на земеделския министър Румен Порожанов с представители на протестиращите животновъди. Борисов разпоредил на Порожанов да освободи и директорa на дирекция "Животновъдство" Златка Възелова, директорa на Дирекция "Директни плащания и идентификация на земеделските парцели" Георги Праматаров, както и съветника на министъра Бойко Синапов.

Скандал. 

"24 Часа":

ГЕРБ откри документи как Елена Йончева е съдружник в офшорка с банкера Василев, дава я на прокурор

Тя в контраатака: Няма да спрем да разследваме Борисов в Барселона, ще осъдя Антон Тодоров, така както осъдих и него

ГЕРБ внася сигнал в прокуратурата срещу говорителя на парламентарната група на БСП Елена Йончева заради общ бизнес 50/50 с Цветан Василев.

Това обявиха на брифинг в парламента депутатът Делян Добрев, избран от същия район като журналистката - Хасково, и бившият народен представител Антон Тодоров.

Документите, които партията на Бойко Борисов прати в държавното обвинение и които са достъпни в интернет, навеждали на съмнение за пране на пари, извършвано от въпросното дружество на банкера и соцдепутатката. ГЕРБ прати данните също до Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество и до НАП.

Йончева е имала обща фирма с офшорка на Василев, за която се казва, че чрез нея е ставало източването на КТБ, разясни Тодоров. И отсече: "Имам усещането, че една кака от БСП е с двата крака в батака. Мисля, че най-накрая хванахме натясно онова, което наричаме "задкулисие".

Тодоров напомни, че когато преди месеци питал Йончева какви са отношенията ѝ с Василев, тя уверила, че няма такива. А от извадените документи се вижда, че двамата са съдружници.

Случай. 

"Сега":

Казусът с непроверения самолет стигна до Цацаров

МВР все пак ще провери как частният самолет на бизнесмена Мирослав Хинков от Габрово се е промъкнал без проверка през летище София миналия петък. Във вторник главният секретар на МВР Младен Маринов и шефът на граничната полиция Светлан Кичиков твърдяха, че вината е изцяло на персонала на аерогарата, като не споменаваха никаква проверка. Часове по-късно пресцентърът на МВР разпространи съобщение, от което стана ясно, че граничната полиция все пак се е задействала. Резултатите щели да бъдат докладвани на главния прокурор Сотир Цацаров в сряда. До края на деня обаче от държавното обвинение не можаха да потвърдят, че такива данни са постъпили при тях. МВР е поискало още да се свика заседание на Летищния комитет на аерогарата, за да се обсъди случаят. Шефът на летището Владимир Рапондижев заяви пред bTV, че рамп-агентът, допуснал пропуска, ще бъде наказан. Служителят е с отнет пропуск.

За случая стана ясно във вторник от изявление на лидера на АБВ Румен Петков. Малко след това информацията бе потвърдена от Маринов, Кичиков, както и от летището. За случая разказа и самият собственик на самолета Мирослав Хинков. Той обясни, че е отивал на почивка в Гърция заедно със семейството си и на борда са пътували общо петима души плюс пилота. След кацането в София той преминал през проверките и отишъл до града, където имал работа. Другите останали да го чакат. След като се върнал, се качили на самолета и отпътували за гръцкия остров Скиатос. Хинков смятал, че семейството му е минало през необходимите проверки. Разбрал, че това не е така, едва след като кацнали и получил обаждане от граничната полиция. Затова те дали документите си на гръцките власти, които ги снимали и ги изпратили в България.

Това е вторият пробив в сигурността на софийското летище за последните шест месеца. През март над 40 пътници от полет от Париж влязоха у нас, без никой да ги провери, тъй като при кацането гишетата на Гранична полиция бяха празни. Впоследствие служителите на МВР се оправдаха, че са били до тоалетната, за храна или да пушат. В крайна сметка петима от общо 13 души бяха уволнени. Останалите се разминаха с по-леки наказания.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини