От х:

Днес в x:

В димитровградско няма чума

На територията на област Хасково няма регистрирани огнища на чума по дребните преживни животни. В това бяха категорични членовете на Областната епизоотична комисия, свикана днес по заповед на Областния управител на Хасково Станислав Дечев.
„Епизоотичната обстановка е много усложнена и затова са наложителни изключително строги мерки и дисциплина при изпълнението им, както от страна на стопаните, така и от гражданите“, предупредиха от Областната дирекция за безопасност на храните.
„Моят апел към всички животновъди е да бъдат изключително отговорни, защото няма кой да е пази стопанствата им, освен тях самите. Те са тези, които трябва да изпълняват санитарните мерки, предписани от ветеринарите, да дезинфекцират, да не транспортират животни и да не смесват стада. Не трябва да мислим, че това на нас не може да ни се случи“, призова заместник областният управител д-р Стефка Здравкова.

В изпълнение на взето решение от Областната епизоотична комисия на проведеното днес заседание областният управител на Хасково нареди:

1. За недопускане разпространение на посочените болести на територията на област Хасково, незабавно да се свикат заседания на Общинските епизоотични комисии, на които да бъдат набелязани допълнителни мерки, за които да бъда уведомен писмено в срок до 25.07.2018г.
2. Директорът на Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ), Директорът на Областна дирекция на Министерство на вътрешните работи (ОД на МВР) и Началникът на Митнически пункт "Капитан Андреево" и Митнически пункт "Капитан Петко войвода" при Агенция „Митници" в рамките на своята компетентност, да организират извършването на проверки на транспортните средства и личния багаж на пътниците, влизащи на територията на Република България за внос на непакетирани суровини и храни от животински произход. Откритите суровини и храни да се изземват и предават за унищожаване съгласно нормативните изисквания.
3. Директорът на Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) да организира извършването на дезинфекция на влизащите в страната транспортни средства.
4. Да се извършват стриктни проверки на транспортите средства превозващи дивеч, живи животни, птици и фуражи. При проверките да се изискват документите, съпровождащи пратката, да се следи за спазване на изискванията за хуманно отношение към животните по време на транспортиране и на фуражните забрани, определени в правото на ЕС.
5. При установяване или получаване на сигнали за умрели животни и птици (диви и домашни) незабавно да бьде уведомена ОДБХ.
6. В случаи на нерегламентирано въвеждане и транспортиране на дивеч, живи животни и птици или суровини и храни от животински произход на територията на областта, да бъде уведомявана ОДБХ.
7. Кметовете на населените места да оказват съдействие на ветеринарните органи при провеждане на мероприятията.
Заповедта да се сведе до знанието на кметовете на общини, ОДБХ - Хасково,  Началника на Митнически пункт "Капитан Андреево", Началника на Митнически пункт "Капитан Петко войвода" и всички членове на Областна епизоотична комисия.
Контролът по изпълнение на настоящата заповед възлагам на д-р Стефка Здравкова – Зам. областен управител на Област Хасково.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини