От х:

Днес в x:

Търговската война между Китай и САЩ ще удари тежко по Калифорния

От автомобилите и електронните чипове, до лешниците и виното, икономиката на Калифорния ще пострада много от изострянето на търговската война между САЩ и Китай.

Милиарди долари и стотици хиляди работни места в най-богатия и най-населен американски щат, главна крепост на опозицията срещу Доналд Тръмп могат да бъдат под въпрос заради митата.

"Ако има район в САЩ, който ще бъде най-силно засегнат от търговската война, то това е Лос Анджелис", обяснява Стивън Чеунг, бивш директор по международната търговия на пристанището в калифорнийския мегаполис.

"Китай е първият ни икономически партньор", каза той пред АФП, подчертавайки, че през 2017 г. трансакциите с Поднебесната империя и пристанищата от района е превишила 170 милиарда долара.

Той обаче освен това се опасява, че цикълът на ответни действия след въвеждането на американските протекционистки мерки срещу китайските стоки в началото на юли заплашват цялата международната икономика. "Страхуваме се, че ако този цикъл продължи, може да предизвика депресия", казва Чеунг, който в момента и ръководител на неправителствената организация Световен търговски център Лос Анджелис.

Марио Кордеро, шеф на пристанището на Лонг Бийч, което заедно с Лос Анджелис е видяло да преминават 7,5 милиона контейнера през 2017 година, казва, че засега не е чул да се говори за блокирани доставки. Според него ще трябва да минат шест месеца, за да се получи по-добра представа за последиците от митата.

За заетостта по данни на неправителствената организация Калифорнийския център по бюджета и политиката 285 000 работници са засегнати от тази търговска война.

Според Стивън Чеунг потребителите ще усетят повишение на цените до няколко седмици, а това пък вероятно ще накара вносителите да се замислят повече преди да направят поръчки. Освен това Калифорния би могла да загуби китайските инвестиции, допълва той.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини