От х:

Днес в x:

Чума от (не)правоподобни истини

Мерките по избиване на дребнопреживни животни в Ямболско предизвикаха невиждан в най-новата история на България отпор, като истерията във Facebook достигна до нива, достойни поне за обсъждането на Истанбулската конвенция. За разлика от конвенцията обаче, която поне лесно може да бъде намерена и прочетена, при сегашния случай в пространството почнаха да се появяват твърде много документи и твърде много потвърждения, че съществуват документи, чрез който се оправдават коренно различни подходи по отношение на кризата. В следващите редове ще опитам да обобщя на практика необобщимото.
 
Тотална липса на доверие в институциите
 
Това е най-безспорното нещо в този казус. И не може да бъде иначе, когато ръководителят на отговорния орган (Българска агенция по храните – БАБХ) д-р Дамян Илиев сам признава, че подопечната му агенция не е действала адекватно що се отнася до обяснение и информационно разяснение. Нещо повече – Илиев не само признава, той всъщност защитава тази позиция, защото ако не било иначе, фермери щели да почнат да крият животни, да ги извеждат от районите, в които има огнища и дори да ги продават. Когато държавата казва такова нещо, това означава, че тя не разполага с механизми за адекватен контрол – нещо много страшно, на което много малко хора ще обърнат внимание.
 
Документ, документ, документ
 
Държавната версия – т.нар. африканска чума е била установена на 19 юни в село Воден, четири дни по-късно е била потвърдена от френската специализирана лаборатория CIRAD, а два дни след това е била издадена заповед на БАБХ да се вземат съответните мерки в село Воден. От вируса нямало друго спасение, освен болните животни и тези, които са били в контакт с тях, да бъдат избити. Това категорично каза точно Илиев, чиято подпопечна агенция има разписано специално практическо ръководство какво да се прави в случай на зараза с чума. Ръководството е наследство от времето на Националната ветеринаромедицинска служба, когато е издадена също такава инструкция, с едно голямо изключение обаче – в по-старото ръководство е посочено конкретно място в България, където да се търси лабораторно потвърждение (Национален диагностичен научноизследователски ветеринаромедицински институт "Проф. д-р Георги Павлов"), в новото ръководство това място вече го няма – можете и сами да се сетите защо!
 
И в двете ръководства обаче пише, че „чумата по дребните преживни животни-деца може да бъде изкоренена с комбинация от карантини, ограничение на движението на животни, приемане на евтаназия на заразените и изоставени животни и почистване плюс дезинфекция на заразените помещения“. Изброени са и съответни дезинфектанти. НО, при констатиране на заболяването, „всички животни от възприемчиви видове в стопанството се умъртвяват на място, без отлагане“. Следва създадване на предпазна зона с радиус минимум 3 километра, която да е част от надзорна зона с радиус минимум 10 километра. Никъде обаче не пише, че трябва да има умъртвяване на всички възприемчиви животни в тези зони – единствено в стопанства с доказани случаи на болни животни.
 
Учудващо, в ръководството е написано, че ваксини могат да защитават дребните преживни животни, но в България ваксинацията не била опция за ликвидиране и контрол на епизоотия т.е. широкомащабно разпространение на инфекциозно заболяване. С други думи, в самото ръководство има противоречащи си текстове! Пред bTV Дамян Илиев заяви, че ръководството било за случаи, в които няма такъв голям риск от разпространение на вируса – само че никъде в официалния документ не пише такова нещо!
 
Моментално, в подкрепа на съмнението, че поголовното избиване не е единствена опция, д-р Пламен Пасков коментира в профила си във Facebook, че при заразяване се използва хиперимунен серум върху контактните, но здрави животни. Пасков е завършил Висшия институт по зоотехника и ветеринарна медицина (Тракийския институт), има създадена в Русия компания и прилага собствен софтуер по ветеринарни въпроси. Софтуерът е известен с името АНДИАГ и се ползва за диагностика на болести – при общо въведени 1374 сиптома в програмата, тя може да даде диагноза измежду 662 болести, като с компютърен алгоритъм на база посочените симптоми се изкарва най-вероятната диагноза за конкретен случай. Пасков, обаче, има и политически амбиции – опитва се да стане кмет на Димитровград през 2015 година, с подкрепата на "Атака", като обяснява, че се познава с Волен Сидеров и 3 седмици преди същинската фаза на кампанията е бил извън страната "по семейни причини", което наложило да се обърне към "Атака" за помощ – за организиране на инициативен комитет, събиране на подписи и плащане на държавни такси. През 2016 година Пасков е независим кандидат за президент.
 
Двама специалисти, имащи образование и експертиза, говорят тотално различно за едно и също нещо и при всеки има основание да се съмняваме в думите му! Само че в случая с БАБХ говорим за противоречия в официални документи, а в случая с д-р Пасков говорим за твърдение на база експертизата му - дали и други ветеринари, които не работят в държавни институции и нямат политически амбиции няма да потвърдят?! А браншновата Национална овцевъдна и козевъдна асоциация повече говори за размера на обезщетенията, а не толкова да се пазят здрави животни.
 
Когато на сцената добавим и лидерът на БСП Корнелия Нинова, с публикуваната заповед на Илиев в нейния Facebook профил, нещата стават още по-сложни. Защото Нинова твърди, че заповедта е издадена на 4 юли, а протоколът с лабораторните резултати бил от 9 юли. Илиев, обаче се защитава, че това било решението за райониране и рестрикциите на зоните. А в заповедта пише, черно на бяло, че се обявяват за огнища на чумата село Крайново, село Странджа и село Шарково, където следва да бъдат „принудително убити по хуманен начин всички дребни преживни животни“, на база Решение за изпълнение на Комисията 2018/954/ЕК от 4 юли, 2018 година, съгласно лабораторни резултати с протокол от изпитване от 9 юли, 2018 година. И въпросът е – КАКВО Е ТОВА РАЗМИНАВАНЕ В ДАТИТЕ?!
 
Теории (на конспирациите)
 
Как болестта дойде в България? Досега отговорът на БАБХ е, че имало огнища и в Турция, но нищо повече. Няма информация какво правят в Турция. Няма информация дали има сътрудничество между отговорните органи в двете държави, в какво се изразява то, а ако няма – защо няма. Всъщност Дамян Илиев досега единствено казва пред медиите, че можело всякак да е станало – включително заради нелегална търговия с животни.
 
Вместо това обаче вече има достатъчно други теории – една от най-идиотските е, че дошли бежанци, преспали в един обор с овчици и кози и ги заразили, да не уточнявам по какъв път. Появи се и теория как този регион бил предвиден за зона за 150 000 бежанци, които ще ни връщат Германия и Франция заради тайно споразумение между Ангела Меркел и Бойко Борисов. Разбира се, няма обяснение защо Меркел подписва каквито и да е споразумения от името на Франция и кога Еманюел Макрон ѝ е делегирал такива права. Цитиран като източник на материала е германският вестник Neue Osnabrücker Zeitung, но без да бъде давана връзка към публикацията.
 
Въпроси
1. Защо в официален документ на БАБХ пише, че като мярка против чума може да има карантина, а не се прилага?
2. Каква точно заповед е заповед RD11-1245, която Корнелия Нинова размаха и защо там има разминаване в датите?
3. Какво гласи Решение за изпълнение на Комисията 2018/954/ЕК от 4 юли 2018 година?
4. Как дойде болестта в България?
5. Какво ще бъде направено, за да не дойде пак?
И за финал – едно от най-страшните неща в цялата ситуация е, че нито един фермер не опита да обжалва заповедите на БАБХ в съда. И че всъщност при такива случаи първо се търсят медиите - социални и/или конвенционални, а не точно съдът. Просто е защо - защото няма държава.
Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ло
    Локо Пд
    1 0
    00:59, 17 юли 2018
    Има доста разминавания и неточности в статията включително две версии за точното име на това заболяване и името на населеното място. Интересен събеседник се оказва и лекар предлагащ софтуер за диагноза с неясна цел.

    Относно достъп до решението на ЕК това може лесно да се намери в Интернет и автора на статията можеше да отдели 10 минути да го потърси и прочете
    https://eur-lex.europa.eu/legal-content/BG/TXT/PDF/?uri=CELEX:32018D0954&qid=1531777504694&from=EN
    От друга страна подкрепям автора че има криза на доверие и управляващите сякаш създават още по-голямо объркване и ситуации на съмнения и страхове. Очаквам в бъдеще повече и повече фермер да отказват да сътрудничат на държавата. Интересно кой или кои специалисти са избрали наложените мерки за евтаназия и ако наистина това е най-доброто готови ли са да обявят това публично и дори да заложат оставки за това че министри отказват да приемат тези мерки. След няколко дни заболяването може да достигне други стопанства, села и т.н. кой министър или над министър ще поеме отговорност за отказ от предписаните мерки?
  • 2
    Ян
    Янков
    1 0
    10:23, 17 юли 2018
    Никой от тези ,които се появиха с коментари по случая, не намери смелост да каже истинската причина, поради която десетина патладжанови българи , облечени в бели гащиризони , избиват добитъка.
    А тя е проста - да се ликвидира поминъка на българите, живеещи в този раьон.
    Не виждате ли, че всичко се прави против народа ,и то умишлено.
    Майките на дечицата с увреждания протестират, срещу калпавият закон- никой не казва,че този закон се пише от хора, работещи в министерството.
    Избиват животните със заповед, издадена от хора, работещи в друго министерство.
    Военните вече нямало да коленичат, в памет на Героите - заповед на някой ,който работи в министерството.
    Е, кои са тия хора - кажете им имената - да ги знаем, да ги познаваме. И като ги срещнем ,да ги линчуваме!!!
    ДА, ЛИНЧ! Вече нищо не може да ме убеди, че без крайни мерки, анонимните служители в министерствата, ще започнат да работят за народа.
Последни новини