От х:

Днес в x:

Финландски вестник призова Путин и Тръмп да не решават европейски въпроси без Европа

Журналисти на финландския вестник Helsingin Sanomat публикуваха открито писмо към президента на Русия Владимир Путин и държавния глава на САЩ Доналд Тръмп във връзка със срещата в Хелзинки в понеделник, информира ТАСС.

Писмото е публикувано на страниците на изданието тази нощ на три езика - фински, английски и руски език.

Вестникът отбелязва, че планираната среща на най-високо ниво връща спомените на финландците за проведените в миналото подобни срещи между Русия и САЩ. Нерядко се случва пристигането на лидерите на суперсилите в Хелзинки да бъде белязано от напрегната атмосфера, но в края лидерите напускат с усмихнати лица. Този феномен дори си има име: "Духът на Хелзинки", припомнят журналистите.

Но според тях изключително сложна задача е да се прогнозира резултатът от срещата заради бързо изменящата се ситуация в Русия и САЩ през последните години. Журналистите се надяват, че лидерите на двете държави няма да разрешават "европейски въпроси без участието на самите европейци".

Никой не печели от постоянния упадък на отношенията между САЩ и Русия. Срещата в Хелзинки е важно събитие въпреки всички трудности, убедени авторите на писмото.

Междувременно полицията на Финландия написа в официалния си профил в "Туитър", че ще информира за актуалните събития по време на срещата на четири езика: фински, шведски, английски и руски език.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп пристигна в столицата на Финландия снощи. От летище Хелзинки-Вантаа, където кацна прездидентският самолет "Еър форс 1", Тръмп и съпругата му Мелания се отправиха към хотел Хилтън-Каластаянторпа на брега на Финския залив. 

Срещата с руския президент Владимир Путин започва в 13,00 ч. в президентския дворец в Хелзинки.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини