От х:

Днес в x:

Димитровградчани на протест срещу избиването на добитъка в Странджа

Дузина димитровградчани подкрепиха мощната отпора, която идва от цялата страна срещу избиването на дребния добитък в Странджа.

Властите започнаха там поголовно умъртвяване на животните заради случаите на чума в района на Ямбол и Бургас.

Димитровградчани развяха трибагреника в центъра на града, за да покажат своята съпричастност към надигналата се вълна на недоволство срещу  действията на институциите.

Днес продължиха  евтаназирането на овце и кози в Ямболско, дори и след като министър-председателят Бойко Борисов изиска от министъра на земеделието Румен Порожанов да отиде на място в боляровското село Шарково, където се умъртвяваха животни. 

По-рано беше съобщено, че временно това е преустановено.

През деня протестиращи от различни неправителствени организации и политически движения не допускаха ветеринарите до животните. А местните настояха за по-високи обезщетения за загубите им. До момента в село Шарково са унищожени около 1200 животни, като предстои да се умъртвят още около 300.

На срещата с хората  Порожанов обяви, цитиран от пресслужбата на ведомството, че се търсят варианти за обезщетенията за умъртвените животни да бъдат по-адекватни на загубите. На засегнатите стопани е даден избор  дали за евтаназираните животни да им бъде платено с пари, или да им бъдат докарани нови овце и кози, за да възстановят стадата си. Порожанов е обяснил лично на земеделските стопани, чиито животни подлежат на евтаназиране, че това са европейските и световни ветеринарни мерки, които България се е задължила да спазва. Министърът е предупредил засегнатите стопани, че приложените са най- бързите мерки срещу това заболяването да се разпространи в други общини и области, и на България да бъдат наложени ограничения за износ на продукти от овце и кози.

Стана ясно, че от понеделник започва изплащането  за избитите животни в Ямболско и Бургаско. Според разчетите по пазарни цени стопаните трябва да получат средно по  225 лева за животни под селекционен контрол и 140-150 лева. Въпреки това  министърът се ангажира компенсациите да бъдат завишени до минимум 190 -200 лева на евтаназирана коза или овца.

Тези, които са с регистрации ще получат парите по банков път, а за останалите ще бъде направена организация да вземат средствата си на място в кметствата в селата.

През следващите дни ще бъде извършена и дезинфекция на помещенията, в които са били животните.

Междувременно Асоциация на българските села се обявява категорично срещу избиването на доказано здрави животни в село Шарково.  Според Асоциацията избиването на животни, което тече в момента, е умишлено провеждане на активни действия за унищожаването на фамилното фермерство. 

В социалните мрежи започна и организация за национален протест, който ще е в неделя в 16 часа пред Парламента.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

  • 1
    Тт
    ТТ
    7 -2
    09:39, 15 юли 2018
    Не са виновни полицаите, докторите там...Те са между чука и наковалнята... Потърсете Оня най-горе, който им е заповядал! И са разровете ЗАЩО!!!!
    • Тт
      ТТ
      1 0
      17:20, 15 юли 2018
      Стига сте писали от мое име.Омръзна ми да си сменям ника.
  • 2
    Ге
    Георги
    15 -3
    10:14, 15 юли 2018
    Животните са здрави! Няма никаква чума по животните. Това е поредната лъжа на управляващите. Нали на границата с Турция вече има ограда?! Не могат свободно да влизат животни от Турция. От къде е дошла заразата?! Това са глупости, че е дошла от обувките на бежанец. Целта е да се унищожат животните на хората, а да внасяме отвън месо и гмо млечни продукти. Да няма от къде да си вземеш домашно истинско млекце и сиренце, а да пазаруваш само от големите вериги отровни гмо продукти като сирене с палмово масло, кисело мляко с мононатриев глутамат, месо със соя и цялата менделеева таблица. Затова после народа е болен, защото това което се предлага в големите вериги не е храна, а отрова! Все повече хора започнаха да разбират това и търсят домашно прясно и кисело мляко, домашно сирене, домашно месо.
  • 3
    Тт
    ТТ
    4 -2
    17:18, 15 юли 2018
    Чумата е в главите им.Някой нарежда да върви вносното " От любов към България".Колко проби взеха,колко положителни резултата има?Това вече и децата го разбраха.
  • 4
    Ге
    Георги
    2 -2
    22:06, 15 юли 2018
    Ами ако забранят европейците да изнасяме месо и млечни продукти заради чумата цели две години! Ако пламне цялата страна! Аман от разбирачи по всичко и от протестиращи за щяло и нещяло!
    • Хю
      Хюстън
      1 -1
      22:21, 15 юли 2018
      Лапай и се потапяй долен мръсен гейбераст!!!!
  • 5
    Ст
    Ст.
    0 -1
    08:22, 16 юли 2018
    Унищожихте България....
Последни новини