От х:

Днес в x:

28 °C

Хасковско с 5 % млади лекари

Едва 5 % от лекарите в Хасковска област са на възраст до 35 години. Младите медици в региона са 33-ма от общо 677-те лекари, които са на основен трудов договор в лечебните и здравните заведения в региона. Данните от Хасковския офис на НСИ показват, че най-голям е делът на медиците във възрастовата група между 55 и 64 години. Те са 321, или 47.4 % от всички практикуващи.

240 пък са зъболекарите, които лекуват хасковлии. Медицинските специалисти по здравни грижи са 1 191, от тях 786 са медицински сестри.

Анализът показва, че осигуреността в региона с лекари е под средните показатели за страната. 29 на 10 хил. души население са медици в хасковско.

Покритието на общопрактикуващи лекари в страната е 6-ма медици  на 10 000 души от населението. Най-висок е показателят за областите Плевен, където на 10 хил души има по 9 джипита, за региона на Хасково те са 6.

Осигуреността с лекари в края на 2017 г. общо за страната е 42.7 на 10 000 души от населението, а с лекари по дентална медицина са 11.9. Най-много лекари има в областите, в чиито центрове има медицински университети и университетски болници. Лидерството в статистиката държи област Плевен, където на всеки 10 000 души се разпределят по 60 лекари. Следват Пловдив и София град. Най-нисък е показателят за областите Кърджали -26 на 10 000 жители, Добрич и Перник оформят тройката на дъното.

Обобщаващите данни в края на миналата година за осигурените болнични легла е 748 места на 100 000 души. За област Хасково този показател е 476.

В 5-те многопрофилни болници в Хасковска област е 78 % от местата за хоспитализиране в областта.

Haskovo.net
Коментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Екипът на Haskovo.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Във формата се използва анти-бот защитата на Google reCAPTCHA.

Хороскоп за 20.05.2019

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини