От х:

Днес в x:

Американска джаз банда от Ню Орлиънс изпълнява български народни песни

Музикантите от американската група "Блато Злато" от Ню Орлиънс пеят български фолклор с притворени очи. Те са за първи път в България и снощи имаха концерт в резиденцията на американския посланик Ерик Рубин в София.

Вокалистките на групата развълнуваха гостите на приема като изпяха "Излел е Дельо хайдутин" - българската народна песен, която лети в космоса в изпълнение на Валя Балканска. Под звуците на българския фолклор се извиха и хора - копаница, пайдушко и право хоро. Групата "Блато Злато" се състои от шестима музиканти от Ню Орлиънс, които изпълняват фолклорна и авторска музика от Балканите и Източна Европа с фокус върху българските народни песни с нови аранжименти. Две от певиците откриват и заобичват българския фолклор в колежа, по-късно към "Блато Злато" се присъединява и българката Бояна Траянова, която свири на тъпан и ги учи на българско произношение. Бояна е самоук джаз барабанист в Ню Орлиънс, впоследствие сама се научава да свири и на тъпан. Мисията ми е да популяризирам българския фолклор. Открих колко е важно да се свържеш с корените си, особено когато си далече, разказа Бояна, която пише и собствени песни. В тях вплита и носталгията по родината.

На приема в София прозвучаха и народни песни на три гласа като "Пуста младост", "Залюбих си едно либе", "Мятало Ленче ябълка" и авторски парчета. Българите много обичат планината, в българските народни песни се пее най-често за планината, младостта и първата любов, споделят музикантите от "Блато Злато". Когато се съчетаят вдъхновението от така познатата "блатна" или "суомп" музика на Луизиана и силата и безвремието на българския фолклор, се получава уникално българо-американско творение, посочи посланик Ерик Рубин на концерта.

На американската група "Блато Злато" й предстоят още две участия в България - в с. Масларево и на фестивала "Лятна случка" в Сливен. Скоро музикантите от Ню Орлиънс са били на турне в Ирландия и Великобритания.

Източник: novini.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини