От х:

Днес в x:

Виртуална реалност ни помага да преодолеем страха от височини

Страхът от височини може да се преодолее с помощта на виртуален терапевт, твърди ново изследване. Откритието дава надежда, че виртуалната реалност може да изиграе ключова роля и в лечението на други психични заболявания.

Статистиката сочи, че страхът от височини е най-широко разпространената фобия, следвана от паяците, змиите и самолетите.

Страхът от височини ще е първият аспект на психичното здраве, който трябва да бъде решен с помощта на виртуалната реалност. Докато предишните подходи използваха виртуална реалност просто като помощник по време на терапията, новата система ще изключва напълно нуждата от професионален терапевт.

В момента потенциалът на виртуалната реалност се използва за лечение и на други заболявания като шизофрения и депресия, макар че в този случай терапията се провежда с участието на терапевт.

В рамките на изследването учените разделили на случаен принцип 100 възрастни на две групи. Едната група трябвало да носи очила за виртуална реалност по половин час 2-3 пъти в седмицата в продължение на 2 седмици, а другата не била подложена на никакво лечение.

Терапията включвала виртуален асистент, който оценявал състоянието на доброволците преди да ги покани да изберат етаж от виртуална сграда или да ги помоли да извършат други дейности, като спасяване на котка от дърво.

Състоянието на участниците било определяно чрез серия въпроси в началото на изследването, в края на терапията и две седмици след приключването и.

Всички подложили се на виртуалната терапия демонстрирали значително подобрение, като резултатите им във въпросниците спаднали със средно 68%. В резултатите на контролната група имало незначителна промяна – едва 3%.

Учените установили, че ползите се запазват две седмици след края на терапията, като били рагистрирани леки странични ефекти от употребата на очилата, включващи най-често гадене.

Изследователите отбелязват, че някои хора на търсят помощ за психичните си проблеми, защото не искат да разговарят с терапевт. В техния случай виртуалната терапия би била идеална.

Източник: theguaridan.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини