От х:

Днес в x:

Моми и ергени от 21 век напълниха Музея пременени в пъстри носии

    Деца на различна възраст от различни краища на Хасково се срещнаха днес в музея и се забавляваха заедно. Няколко групи от летните занимални в града се засякоха в залите „Археология“ и „Етнография“. Как са живели древните траки по земите на родния им град преди хилядолетия? По какво се различват празничните от делничните носии на момите и ергените от селата в хасковско. Как се е извличал шарланът и защо само мъжете са тъкали на вертикален стан най-здравото сукно от козя вълна? Отговорите на тези въпроси и още любопитни елементи от стари времена им разкриха в разказите си историкът Милен Вълчев и етнографът Маргарита Цветанова.

    Този вторник обиколката в музея е част от съвместната инициатива с Клуб „Млад краевед“ към Регионалната библиотека „Христо Смирненски“ . Инициативата е част от летните занимания, които предлагат на децата през юни и юли от отдел “Краезнание“. Идеята за съвместната работа с музея е след практическите занятия децата да онагледяват чутото в библиотеката чрез визията, която пък получават от музейните колекции. Това е и пример как две културни институции могат да си взаимодействат и да направят по-пълноценно знанието на децата за историята и културата на своя роден край.

    Виктория и Калоян бяха част от децата, които буквално напълниха музея по обяд. И двамата споделиха, че обиколката им е била много интересна.

    Краят ѝ обаче обичайно е и сред най-емоционалните моменти за децата. С помощта на Маргарита Цветанова момчетата и момичетата от 21 век се върнаха100 години назад. Историкът Милен Вълчев пък им показа как градските моми и момци са се разхождали по чарка.

    Инициатива като днешната ще има и следващия вторник. От 10:30 в приказката от стари времена на Регионалната библиотека и Регионалния музей са поканени всички.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Ха
      Хасковлия
      2 -1
      12:52, 10 юли 2018
      ......... ееееее , четете се преди да публикувате !
    • 2
      Re
      rezak
      1 -1
      23:46, 10 юли 2018
      само не ми е ясно защо няма автентични български носии, а само помашки такива.
    Последни новини