От х:

Днес в x:

Шалапатов: Разследва се документна измама за парцела в двора на „Смирненски“

    Димитър Шалапатов е общински съветник с няколко мандата зад гърба си. В настоящия състав на ОбС оглавява временна комисия за разследване на сделките с общински имоти. Повод за разговора с него е вчерашното изявление на кмета Добри Беливанов, че общината е осъдена за неиздаване на акт 16 на „Ретро ауто“. Градоначалникът заяви още, че очаква подобен развой и с неиздаване на акт 16 и на сградата до училище „Христо Смирненски“, собственост на „Арес 2002“. В коментар пък главният архитект Деляна Панайотова заяви, че сградата до училището е построена в нарушение на строителното разрешение и всъщност няма подадено заявление за издаване на удостворение за въвеждане в експлоатация. Строежът на тази сграда и парцелът са обект на разследване на комисията „Шалапатов“ от около 2 години.

    Г-н Шалапатов, разследвате сделката със сградата до училище „Христо Смирненски“ отдавна. Какво установихте и докъде стигнахте след толкова време?

    Тази сграда, ако мога така да се изразя, е зачената в грях. Комисията издири всички документи по нея и се натъкнахме на фрапиращи неща. Да започна подред.

    През 2001 година кметът Георги Иванов обявява търг за продажба на метален павилион с частична тухлена зидария с размери 22/10 метра. Не пише къде се намира, няма адрес.

    Това означава, че който го купи си го вдига и монтира където си иска. Ето документа. Следва втора заповед на кмета, с която обявява Никола Джанков от Пловдив за спечелил търга. Цената е 5 900 лв. В заповедта за определяне на победителя също е описан метален павилион с посочените размери. Следващият документ по сделката обаче е шокиращ. В договора за покупко-продажба вече освен павилиона е вписана и продажба на отстъпено право на строеж. Няма и решение на ОбС.

    Може да е имало такова.

    Няма. Проверил съм. Няма такова решение. Но дори и да има, търгът е за павилион, не за отстъпено право на строеж. А и няма как да се продава отстъпено право на строеж в двора на училище. Това е публична общинска собственост.

    Може този парцел от 527 квадрата да не е част от училищния двор.

    Как да не е? Ето скица от Кадастъра, валидна към 2010 година, в която ясно се вижда, че е в двора. Дворът е с удебелени линии и ясно личи. Павилионът е в неговите очертания.

    След продажбата около този имот дълго време няма никакво движение. После през 2013 година фирма „Арес 2002“ купува от Никола Джанков павилиона, който вече е описан като „търговски обект“. За отстъпено право на строеж в нотариалния акт не се споменава, но явно се подразбира, че след като се купува „търговски обект“, построен на общински терен, има и отстъпено право на строеж. Малко по-късно от фирмата изпращат писмо до общината с искане да закупят парцела. Според закона собствениците на сгради, построени на общинска земя, имат право да я закупят на нормирани цени. Следва заповед на кмета за продажбата и дни след това договор за покупко-продажба на парцела

    Сред документите има и два много интересни. Има два акта за частна общинска собственост на този терен – от 2000 и от 2010 година.

    Първият акт обаче е вписан в регистъра на мястото на друг имот, като първият е бил заличен с коректор. Затова имам съмнения, че този документ е съставен по-късно. Нашата комисия сезира полицията, беше извършена проверка. По-късно от Окръжна прокуратура прехвърлиха на Районна разследването за съставяне на документ с невярно съдържание, защото било в тяхната компетентност. Оттогава няма движение по този случай.

    Кога е било прехвърлено това разследване?

    Миналата година.

    И беше ли установено нещо?

    Да, беше възложено на експерти, които успяха да разчетат стария текст, върху който беше вписан въпросния акт за частна общинска собственост. Оказа се, че под този номер е била вписана нива в землището на село Стойково.

    И защо е било направено това?

    Мога само да предполагам. Когато отворих папката с регистъра забелязах, че повечето листове са пожълтели от времето, само този беше бял, като нов. Когато го извадих, се оказа акта за общинска собственост, на който пише, че е съставен през 2000 година. При това вписан над заличен друг имот. Затова подозирам, че е по-късен. И който всъщност се разследва от прокуратурата.

    И кой е извършил всички тези неща?

    Чакаме компетентните органи да посочат. Ние нашата работа си я свършихме – издирихме документите и им ги предадохме.

    Интервю на Тодор Кръшков

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (29)

    • 1
      Ко
      Койчо Митев
      44 -75
      17:32, 10 юли 2018
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
      • Не
        не си Койчо знам
        84 -19
        18:14, 10 юли 2018

        Със сигурност Шалапатов е прав и това е само една от мнооогото специални сделки на Г.Иванов.Каквито и комисии да направят явно тоя изедник си плаща където трябва за да се потулват нещата.Герб ужким голяма сила пък не могат да осъждат престъпници.За какво им е тази власт и как ще установят ред като не могат да осъждат престъпници.Хората искат справедливост.Крадливи муцуни на кметския стол нещем.

    • 2
      Ив
      Иван
      87 -21
      17:44, 10 юли 2018
      Няма ли да се намери един смел прокурор за да осъдят този разбойник.Бившия. Ограби града. И има наглоста да иска узаконяване на имот, построен върху публична общинска собственост. Стига вече.
    • 3
      Пи
      Питане !
      60 -3
      18:04, 10 юли 2018
      Кой е бил главен архитект по това време ?
    • 4
      От
      отговор
      52 -7
      18:46, 10 юли 2018

      Не знам кой е бил гл.архитект по онуй време, но тази сделка е направена чрез подставено лице и е трябвало да се направи така че парцела (в търга никъде не се говори за парцел, а само за павилион) да стане собственост на Джона и на бившия кмет.Ама не може толкова ОЧЕВАДНИ злоупотреби, дето ще им избодат очите на органите на реда ли да кажа, на правосъдието ли, да не ги забелязват.Има откровенна фалшификация на документи.Никой не го интересува.Защо аджеба им плащаме на някои хора заплатите, а други се нареждат да ги избираме по време на избори?Ама не може той да ни гледа и да ни лъже и НЯКОИ да се правят че не виждат.Ама не може да го оставите тоя откровен крадец пак да се кандидатира да става кмет.Мястото му е в затвора и ако Герб не направят нищо по темата аз(и не само аз) няма да гласувам за тях.Като гледам само на Валери Симеонов не му пука.Борисов не гъква срещу престъпността и особено срещу корупцията.Герб и те са твърде корумпирани и най вероятно затова не смеят да надигат глас за да не се подпали тяхната черга.Това обаче означава че вече са пътници след като не могат да осъждат такива като бившия кмет.Тази държава не работи, защото няма воля!Няма воля да се осъждат подобни субекти!най големия майтап е че ако се разровят още малко толкова много други подобни сделки ще намерят.Човека си крадеше необезпокояван и назидателно ни размахваше пръст от трибуната.Самочувствието му беше станало огромно.Ама как няма да е като си краде и той е закона, всичката власт в него и никой няма да го осъди дори сега след като вече не е на власт!Изумявам, как е възможно!

    • 5
      Ва
      Василев
      65 -8
      18:47, 10 юли 2018
      Къде бяхте когато Г.Иванов беше на власт?Малцина бяха тия,които смееха да му опонират.Както сега на Бойко.Г.Иванов дойде като гол като пушка и си отиде със стотици милиони.Обгради се с послушници в общината и от там на горе си плащаше .Такава е действителността в България и в частност Хасково.Всеки гледа да се докопа до властта и да краде,краде...
    • 6
      Из
      извод
      43 -3
      18:54, 10 юли 2018

      Ако всеки иска да дойде на власт за да краде значи няма да се оправим.Значи трябва да си променим манталитета и да разберем че това ни убива.Много хубава страна сме само дето много българи живеят в нея.************* за една птичка пъпунь, дето и мирише задника.Тя се мести от гнездо на гнездо щото и мирише.Ама източника на миризмата е тя.Ние сме калпавите защото търпим, после ако някой от търпящите се издигне и той краде за да не остане по назад и да се е минал.Няма оправия с такъв манталитет.

      • Ва
        Василев
        32 -1
        20:39, 10 юли 2018
        Съгласен съм.С двете ръце.Само,че утре са изборите и какво правим.Избираме поредните дето ще ни ограбват.Кого да изберем като част от кадърното избяга от България,а другата е натикана в килера.
      • До
        до Василев
        23 -1
        22:50, 10 юли 2018

        Спираме да избираме.Протестираме , протестираме и пак протестираме срещу всички гадни неща, които непрекъснато се опитват да приемат. Ще се стреснат ако непрекъснато излизаме да протестираме.Не сме народ, а мърша.Много ги търпим.Нека покажем че не сме съгласни.Приемат се закони, за които им се плаща на народните избранници да ги гласуват.Разбирасе че ще се приемат ненормални закони, които устройват само някой голям.Вие как искате да спрат да крадат като ние сме толкова кротък народ и никога не излизаме да си търсим правата.Ето сега да кажа за майките които скоро протестираха. Трябваше всички да излезем да ги подкрепим, трябваше.Днес мачкат тях, утре ще натиснат вас.Тогава вас никой няма да излезе да ви подкрепи.Да ви кажа, мисля си че ни трябва някой като Левски да върви и да говори, да надъхва народа, да го вдига.Не се хващайте на тази въдица - ако не изберем Герб и няма кой. Не такаа.Не желая да ме управляват нито Герб, нито някой друг който само мисли да краде.Излизаме навън и казваме не сме съгласни с това.Утре излизаме и казваме не сме съгласни и с това което се опитва да приеме народното събрание.Това изисква желание от всички нас и хъс да си оправим държавата.

      • Ko
        kovo
        14 0
        09:33, 11 юли 2018
        ЗА "До Василев" - Вие колко пъти сте излизали да протестирате? Имаше протестиращи и се надявам и Вие да сте били един от тях: Помните ли младежите, които протестираха срещу отсичането на големите дървета, когато се оформяше площада на север от общината? Кой застана до тях? Личен пример а не лозунги!
    • 7
      Ww
      www
      41 -7
      19:07, 10 юли 2018
      Изнесеното в статията няма как да не е известно на Беливанов. Няма как да не знае. Може би затова и бърза. Да издадат необходимите документи, да въведат обекта в експлоатация и така да оневинят всички по веригата. Странно, но от него не съм чул публично нито дума по този случай. Поне до вчера.... Не съм чул също така една дума срещу предходния, откакто стана кмет. Преди това бълваше змии и гущери - после мълчание и бездействие.... Избори идват. Явно някой хора са готови на всичко в името на властта!
      • Се
        сенка
        17 -4
        09:22, 11 юли 2018
        а на съда нали е известно??? Къде спи съда- нали имало сигнал??? Къде е тая прокуратура да се самосезира поне по статията. Има ли документ-има. единственият орган който може да каже дали е законен е СЪДА!!!!
      • Ww
        www
        10 -6
        09:59, 11 юли 2018
        А ти откъде знаеш, че съда е запознат с тези документи? След като Беливанов толкова време не им дава гласност като нищо не са били представени и пред съда....
    • 8
      Аз
      Аз
      29 -58
      19:10, 10 юли 2018
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
      • Иванов загуби, нищо не е спечелил, само много е крал.Сега може да спечели един затвор и той много добре го знае.Браво на Шалапатов.Само така, дръж се.

    • 9
      Ке
      кецЗ
      39 -4
      21:21, 10 юли 2018
      Нямали прокуратура в тази България. Такива като чичо Гошо и като батко Джон си правят каквото си поискат.
    • 10
      Ku
      kurle
      28 -2
      22:00, 10 юли 2018
      Питам законно ли е общински имоти отдадени под наем да се отдават от наемателя на трети лица или фирми за 50 кратно по високи наеми? Абе вие нормални ли сте какви ги вършите! Фирмата или лицето дето взима под наем или концесия имота не трябва да има право да дава същия под наем или ползване на трети страни! Оправете го това и да видите какво ще се случи!
    • 11
      Що
      що бе бате
      18 -5
      22:38, 10 юли 2018
      Затова така бързо го скомандариха този обект /до малкия физкултурен салон на у-ще "Хр.Смирненски"/ , преди изборите и сега сумасти време не влиза в експлоатация ???
    • 12
      Що
      що бе бате
      28 -4
      22:42, 10 юли 2018
      Сега този Малкоч и тази Бостанджиева, заедно в кюпа с "шефа".
    • 13
      Зн
      Знаещ
      49 -6
      23:10, 10 юли 2018
      Беливанов, сега е момента да направиш една мъжка постъпка. Актувай този имот като общински,а Джона и бабата на Георги Иванов да доказват, че не е. Не се страхувай. Георги Иванов без основание актува църковния имот до икономическия, даже и получи подарък от Лидъл от 1 240 000 лв. Актува имот публична държавна собственост от двора на АГО и там му останаха някакви си няколкостотин хиляди лева. Бъди мъж. Направи го за слава за разлика от предшественика ти. Да но за това трябва дупе, а ти го нямаш, но знам ли. Може ида ме опровергаеш.
    • 14
      Чи
      читател
      24 -24
      08:57, 11 юли 2018
      Ох,Шалапатов,толкова години беше член на БСП/БКП,после се пребоядиса в ГЕРБ,нямаш ли малко достойнство и срам, че си тръгнал за морал да ми говориш. Недоумявам как медиите му отделят толкова време?! Смешна работа.
      • До
        до" читателя"
        20 -6
        10:09, 11 юли 2018
        Ти май не четеш, а дрънкаш п глупости. Какво общо има тука членството в БКП или ГЕРБ, по-важното е човек да има достойнство, защото и с малко и с много пари всички ще умрем, само някои ще се отидат спокойни, че са живяли достойно, а други като Гошето Иванов ще се обръщат в гроба колчем ги пустосват хасковлии когато се сетят за зулумите им
    • 15
      Му
      Музейко
      9 -12
      09:58, 11 юли 2018
      В родното му село Бориславци подготвят музей в негова чест! Шалапатьовата къща! Той там е на почит!
    • 16
      Аз
      Аз
      9 -2
      11:09, 11 юли 2018
      Нещо и други бивши общински съветници са се разбързали да продават разни парцели! Май се страхуват ....
    • 17
      То
      Торпедо
      16 -1
      13:04, 11 юли 2018
      Госпожа Нуршен Малкоч е назначена на работа в министерството на културата като директор в дирекция управление на собствеността може да проверите назначена е от Герб.Продадоха в Хасково каквото имаше сега в София няма да останат паметници на културата.
    • 18
      Ве
      Вера
      10 -16
      14:14, 11 юли 2018
      ПриГ.Иванов Хасково беше най чист и зелен град нео... Виж коментара
      • Ха
        Хаховец
        8 -4
        19:17, 11 юли 2018
        Тая па! Хахахаха
    • 19
      До
      До Вера Москова
      10 -4
      00:13, 12 юли 2018
      И кво ни грей това, че е бил зелен, като той си позлати имотите ?
    • 20
      El
      El
      4 -4
      10:36, 12 юли 2018
      Поне нямаше кучета.
      Мямали кой да ги махне
    Последни новини