От х:

Днес в x:

Икономисти се питат как МОН сметна успеха на матурите

Видимо разминаване има между оценките по области и националната средна стойност от матурите по Български език и литература, изчисляват икономисти от Института за пазарна икономика.

Те определят като обнадеждаващи първите резултати, обявени от МОН след тазгодишните зрелостни изпити - обявената средна за страната оценка Добър (4,24).

За сравнение, през 2017 г. средната оценката беше Добър (4,22). Намалял е и броя на учениците, които не са издържали изпита при първото си явяване. При по-подробно вглеждане в резултатите се виждат други тенденции.

В нито една от областите тазгодишните оценки не се повишават в сравнение с миналогодишните. Въпреки това от Министерството на образованието и науката твърдят, че средната за страната оценка се е повишила с около десет стотни. Според икономистите, това е статистически невъзможно.

Според тях тазгодишният начин на изчисление на средната оценка е различен. "През 2017 г. като средна за страната оценка беше представена просто аритметичната средна стойност от резултатите на областите, без да се отчита неравният брой ученици в тях.

Според експертите на ИПИ не е ясно как е получена средната оценка от 4,24 на матурата по БЕЛ.

Ако беше приложен миналогодишният подход, то тя би следвало да е 3,95 благодарение на резкия спад в някои области. Според икономистите, реалната средна за страната оценка е средната оценка на областите, претеглена спрямо броя явили се ученици в тях. Тя е Добър 4,06 според изчисленията на ИПИ, което е 20 стотни под средната оценка на МОН.

Това бележи най-слабият резултат от началото на провеждане на зрелостните изпити насам, обобщават икономистите като допълват, че може да има още едно изчисление на средната оценка за страната от матурите. Това е възможно след като бъдат публикувани отворените данни за резултатите от зрелостните изпити на ниво училище.

Неравенствата в качеството на училищното образование стават видими. "По-бързият спад на резултатите в областите с традиционно по-слаби постижения говори за тяхното задълбочаване. Добра новина е спадът на дела на слабите оценки, но засега е рано да се говори за дългосрочна тенденция", обобщават от ИПИ.

Според икономистите, остава открит въпросът с изчисляването на средната за страната оценка от страна на МОН, както и опасенията, че не се използват правилните за такъв тип изчисление формули (било то умишлено или не).

Изпитът по български език и литература е полаган от всички зрелостници и предлага сравнима оценка на тазгодишните им постижения. Децата в няколко области имат значително по-високи резултати - София-столица, Пловдив, Варна и Смолян. Въпреки това няма област, в която средната оценка да се подобрява тази година.

"Спрямо 2017 г, най-малко спадат резултатите в Бургас - с 4 стотни, и в Габрово - с 5 стотни. От другата страна застават Ямбол и Шумен, където средната оценка е спаднала с цели 32 стотни, както и Софийска област, където спадът е с 31 стотни. Ако продължи тенденцията, която се наблюдава през последните няколко години, поне две области - Ямбол и Кърджали, са заплашени догодина да имат среден успех "Среден" вместо "Добър", тъй като оценката им ще падне под 3,50", прогнозират от ИПИ.

Според данните на МОН в областите Ямбол и Кърджали има над 15% скъсани деца на матура. В областите Плевен и Силистра неиздържалите са малко над 10%, допълват от ИПИ.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини