От х:

Днес в x:

Най-добрите храни и напитки за здрав сън

Добрият и пълноценен сън е много важен за здравето ви. Той може да намали риска от развитие на определени хронични заболявания, да поддържа активен и здрав мозъка ви, да укрепне имунната система, да балансира храносмилането, да спомогне да бъдете по-спокойни, да се чувствате добре, заредени и пълноценни в дейностите ви през деня.
 
Между 7 и 9 часа сън всяка вечер се смятат за здравословно време. Добре е също така да лягате приблизително по едно и също време (не прекалено късно) и да ставате по едно и също време. Режимът е важната част от това сънят ви да е пълноценен.
 
Има много начини, с които да стимулирате по-доброто наспиване и да помогнете на себе си да се чувствате по-добре на сутринта. Сред тях са да не сте заобиколени от техника, по-малко телевизия и повече книги, по-малко негативни емоции и повече спокойствие и приятни изживявания и т.н.
 
Но сред всички тези възможности има храни и напитки, които също могат да ви помогнат. Ето най-добрите сред тях, които можете да консумирате преди лягане, за да подобрите качеството на съня си.

Бадеми

 
Те са отличен източник на много хранителни вещества, а 30 грама от тях съдържат нужните дневни дози фосфор и манган.
 
Редовното хапване на тези вкусни ядки намалява риска от хронични и сърдечни заболявания. Това се дължи на тяхното съдържание на мононенаситени мазнини, фибри и антиоксиданти.
 
Бадемите могат да помогнат за подобряване качеството на съня, защото са източник на регулиращия съня хормон мелатонин. Те са и отличен източник на магнезий и консумирането им в умерени количества (не повече от една шепа) може да помогне за хора, които страдат от безсъние.

Чай от лайка
 
Той съдържа антиоксиданти, стимулира имунната система, намалява тревожността и депресията и помага за здравето на кожата. Освен това чаят от лайка има някои уникални свойства, които могат да подобрят качеството на съня. Въздействието от приятната напитка след дългия ден е приятно, отпускащо и успокоително.
 
Приготвянето на чай от лайка е много лесно. Възвира се водата и се прибавя цвета от лайка. Изчакват се няколко минути и се отнема от котлона. Добре е чаят от лайка да престои малко, докато билката падне на дъното. Чаят се прецежда и се подслажда с мед по желание.

Мляко
 
Прекрасна напитка преди сън, особено ако е съчетана с лъжичка мед.
 
Млякото съдържа триптофан, което е една от 20-те основни аминокиселини и е жизнено важна за човека. Триптофанът трябва да се доставя чрез храната или добавки. Хроничният недостиг на триптофан води до намалени нива на серотонин и други невротрансмитери, което може да повлияе на настроението, влошават паметта и повишава агресията.
 
Млякото е доказано, че подобрява съня, особено когато се приема заедно с мелатонин и се свързва с упражнения.

Банани
 
Тези плодове са полезни за намаляване на нивата на стрес, защото съдържат триптофан, форма на протеин, който тялото преобразува в серотонин (т. нар. "щастлив хормон"), който от своя страна ви помага да се отпуснете и подобрява настроението.
 
Бананите са и добър източник на магнезий. И двата типа свойства могат да ви помогнат да постигнете добър сън.

Киви
 
Екзотичният плод ускорява заспиването и учените още не са установили каква е причината за това негово действие. Те предполагат, че кивито влияе на нивата на антиоксидантите и на серотонина в човешкия организъм.
 
Бoгaтото нa флaвoнoиди ĸиви e пoлeзно пo вpeмe нa бpeмeннocт, дoпpинacя зa пoддъpжaнe нa здpaвeтo нa ĸoжaтa и нacъpчaвa ycвoявaнeтo нa жeлязo в opгaнизмa. Aнтимиĸpoбнитe cвoйcтвa нa ĸивитo пpeдпaзвaт oт peдицa пaтoгeни и yĸpeпвaт имyннaтa зaщитa нa тялoтo.

Мед
 
Само една чаена лъжичка мед е достатъчна, за да стимулира отделянето на мелатонин в мозъка и да изключи орексина (който ни държи нащрек), като по този начин ви помага да се абстрахирате и отпуснете.
 
Ако съчетаете меда с чаша чай, ще бъде прекрасно, особено ако той е от лайка или мента.

Сънят преди всичко е здраве и удоволствие. Той лекува, възстановява, дава спокойствие, помага за позитивното мислене, намалява стреса и разхубавява. Създайте си церемония преди лягане и му се насладете!

Източник: dariknews.bg

Коментари в сайта

Последни новини