От х:

Днес в x:

Хазната чака здравните осигуровки на 1 600 абитуриенти от Хасково

Зрелостниците от Хасковска област трябва да се погрижат сами през идния месец за здравните си осигуровки, напомнят от офиса на НАП в града. 1614 абитуриенти са изпратили училищата от региона по данните на МОН, като най-много са завършилите 12-ти клас в Хасково и Димитровград. От 1 юли здравно-осигурителният  статус на абитуриентите е прекъснат, защото след завършване на гимназиалното им образование, младежите не попадат в нито една от двете категории "ученици" или "студенти", които са осигурени за сметка на държавния бюджет.

За здраве обаче към хазната дължат пъри само тези, които са положили успешно държавен зрелостен изпит през тази година. Останалите продължават да се осигуряват от държавата, но  здравният им статус може да бъде поддържан за сметка на хазнатанай-много до навършването на 22 години.

За тези, които трябва сами да внесат осигуровките си,крайният срок на първата, която е за месец юли, е до 25 август. Вноската е в размер на 20,40 лв. В същия срок и преди здравно-осигурителната вноска, младежите трябва да подадат и декларация образец 7 в НАП. Чрез този документ ще декларират еднократно, че ще се осигуряват здравно.

За сметка на държавата са здравните осигуровки и на студентите, които учат редовна форма на обучение до навършване на 26 годишна възраст.

В летния период между завършване на 12-ти клас и започване на академичната година във ВУЗ, младите хора също трябва сами да плащат вноските си за здраве, защото съществува възможност да се окажат с прекъснати здравно-осигурителни права. Изключение правят тези, които веднага след края на учебната година са започнали работа и са осигурени от работодател.

Красимира Славова

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Не
    Незапознат
    4 -1
    06:48, 5 юли 2018
    Чакат от умрял писмо.Сега е сезона на морето и бройкането на гаджета.А за това трябват пари.Трябва да си най-големият баламурник за да се изтипосаш в НАП и кажеш:На ви бирници.Камо ли пък да се попълва декларация еди какъв си образец.Обикновернно на тази възраст човек е здрав и хич не му пука когато му се говори такова нещо като прекъсване на осигуровки.Пък и да работи ще предпочете повече да му се плаща вместо тях.
  • 2
    Ne
    Nero
    4 -1
    07:33, 5 юли 2018
    Още не са завършили и НАП налазиха децата...
Последни новини