От х:

Днес в x:

Всеки трети дом в Хасковско под ключ, предлагат по-висок данък за тях

1/3 от жилищата в хасковски регион стоят под ключ, според статистиката от преброяването през 2011 година. В същото време, според данните от Общинската данъчна служба, декларираните като необитаеми имоти в община Хасково са близо 1 500. В близко време обаче е възможно собствениците им да плащат по-високи местни данъци за тях или да сключат договори с общините за отдаването им под наем за социални настанявания като алтернатива. Предложението е залегнало в основата на Проекта за националната жилищна стратегия на МРРБ. Три дни след като промените са публикувани за обществено обсъждане обаче те срещат мощен обществен отпор.

Негативните коментари валят, а опасенията са, че българинът не е дорасъл за промените, които са залегнали в предложенията на регионалното министерство. Те са основани на факта, че броят на жилищата в България под ключ расте, а в същото време поколения фамилии живеят в един апартамент и обитават недостатъчна площ.

Статистиката за обитателите на едно жилище между България и останалите страни членки на ЕС е в пъти в ущърб на българите. Около 1.1 милиона българи живеят в домове, които се обитават от повече от едно семейство. Пренаселените жилища в големите български градове са 48 % срещу 18 на сто в ЕС, в по-малките градове съотношението е 40:15, а в селските райони 33 % в България срещу 17 % в останалите европейски държави, сочат данните на Евростат.

Според статистиката, която цитират от МРРБ, необитаемите жилища у нас са 1 220 416 или над 31% от всички домове в страната. Данните стъпват на събраната информация от НСИ при преброяването през 2011 година, когато за последно е правено подобно обобщение.

В същото време все повече хора нямат шанс да се сдобият със собствено жилище или имат нужда от подкрепа, за да вземат под наем. А дупката между доходите и оттам възможностите за закупуването на жилище и предлаганите цени на имотния пазар за много българи е всъщност огромна яма.

Освен това през последните 2 години строителството у нас е във възход след  икономическата криза, при която беше един от най-засегнатите браншове. Прогнозите са, че в периода до 2020 г. ще бъде надминат строителният бум от 2007-2009 г. с изграждане на около 20 хиляди жилища на година. Те са направени на база очаквания икономически растеж в страната и нарастващия инвестиционен интерес, който се изразява в търсене на терени и големия брой издадени строителни разрешения, разясняват от МРРБ.

Затова от министерството предлагат да се промени схемата на облагане на необитаемите жилища с местни данъци и такси. Министерските стратези смятат, че така е възможно да се повиши използваемостта на тези имоти. Аргументите са, че Национална жилищна стратегия, като част от Националната програма за развитие на България до 2020 г. , трябва да третира всички важни аспекти в развитието на страната, сред които и жилището. Затова предложенията са обосновани като „превенция на социалното изключване чрез подобряване на жилищните условия на уязвими групи, както и подкрепа за бездомните, е планирано да се осигуряват подходящи социални жилища“. Според МРРБ „паралелното наличие на „трайно нарастващ фонд от необитавани жилища“ е едновременно проблем и допълваща възможност за удовлетворяване на потребността от достъпни наемни жилища. Оползотворявайки тази възможност ще се постигне облекчаване и на двата проблема“.

Иначе казано предложението е: при голям брой собствени жилища, да се плаща по-висок местен данък. Идеята е, че по този начин собствениците ще бъдат стимулирани вместо да плащат новите по-високи налози, ще отдават на общините необитаемите си имоти за социални цели. Сиреч в тях да бъдат настанявани нуждаещи се и социално слаби.

За осребряването на тези договори всяка община ще може да кандидатстват пред държавен Фонд, но условието е да има разработена местна жилищна стратегия.

Много от хората, които вече са се запознали с Национална жилищна стратегия, я коментират негативно. Някои от кметовете в Хасковско също са по-скоро песимистични, че тя ще сработи във вида, в който е разписана.

Haskovo.net потърси трима от управниците в региона – на голям град, на по-малък и кмет на село, за мнение дали ще е ефективен варианта необитаемите имоти да бъдат отдадени под наем на общината като социални жилища. И тримата: заместник-кметът на Хасково Велин Балкански, градоначалникът на Димитровград Иво Димов, който е и зам.-председател на Националното сдружение на общините в България, и кметът на село Брягово Делчо Митев, който пък е председател на Националното сдружение на кметствата, са песимисти.

„Факт е, че има недостиг на социални жилища и трябва да се мисли в тази посока. Но не съм убеден, че това, което е предложено в настоящата стратегия, е правилното. Защото, ако в Европа повечето хора живеят под наем, то у нас предпочитаме да имаме собствено жилище, че понякога и по две. А общините нямаме механизъм да принудим този, който има две и повече жилища да ги отдаде под наем. Освен това факт е, че за повечето хора вторият имот е ваканционен, ползват го 1-2 пъти в годината“, коментира Иво Димов. Димитровградският кмет дава и друг пример: жилищата в централната градска част в неговия град са освободени от данък „недвижими имоти“ с презумпцията собствениците им да се погрижат за техния вид,. Въпреки облекчението обаче няма предприети мерки за това. „Собствениците не плащат този местен данък като стимул да се погрижат за имотите си, които дават облика на града, но въпреки това не го правят. А общината пък няма административен механизъм, по който да ги задължи да го сторят. Това е пример за „моркова“, така че не виждам как ще се случи положителното, ако действаме с „тоягата“ – по-висок данък, смята градоначалникът.

Според данните на общинската данъчна служба в Хасково през миналата година като необитаеми са декларирани 1 396 жилища, от началото на тази година са подадени още 40 декларации. Преференцията, която ползват собствениците им, е частичното освобождаване от таксата за битови отпадъци.

Според заместник-кмета на Хасково Велин Балкански няма как общината да даде гаранции на собствениците на тези имоти, ако се сключат договори за наем за социални цели. „ Абсурд е! Ние и в момента трудно опазваме общинските жилища, понякога ги заварваме в безобразно състояние и се налагат ремонти за хиляди левове. Освен това, разходите за наемите ще са допълнително утежнение върху общинските бюджети, в чиито рамки и без това се чудим как да се впишем за най-неотложните дейности. А ще трябва и цяла администрация, която да се занимава с тези въпроси, което също е ресурс. Идеята принципно е добра, но само толкова. Не е за нашия манталитет. Затова смятам, че стратегията в тази си част няма да е ефективна“.

На това мнение е и кметът на хасковското село Брягово Делчо Митев. Той дава пример от личен опит защо е против предлаганата промяна. „Давал съм апартамент под наем. Имахме изряден договор. Накрая наемателят ми изчезна яко дим и ми остави един куп неплатени сметки за ток и вода! С месеци съм изплащал дълговете му, които надвишиха сумата от платените му наеми многократно, обясни той. Много хора са патили като мен. Затова смятам, че по-скоро собствениците ще предпочетат да си плащат данъците, отколкото да дават на чужди хора имотите си. Още повече, ако се стигне до сключване на договор с общината, наемите ще са под реалната пазарна стойност, те вероятно ще са по тарифи на общините, а това няма да е изгодно за собствениците“

Според кмета на Брягово така разписаната стратегия би извивала ръце, а по този начин индиректно ще се наруши Чл. 17 (3) от Конституцията, който посочва, че „частната собственост е неприкосновена“, затова добавя: „Как така държавата ще се разпорежда с имота ми?“

Проектът на Национална жилищна стратегия е отворен за обществено обсъждане до 29 юни.

Можете да видите текста на стратегията тук.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (21)

  • 1
    Зд
    Здравка
    63 0
    08:53, 4 юли 2018
    Кой ги измисля тези безумни предложения? Да търсиш начини да принудиш собствениците да отдават жилищата си под наем? Ами който иска да го направи, досега да беше го направил. Всеки има право да притежава колкото може да си позволи и каквато си иска собственост и разбира се ако си плаща дължимите данъци. Ама да вдигаш данъка на имотите, които за момента са необитаеми, това е извиване на ръце! И как ще се установи точно кои имоти са необитаеми, за да бъдат засегнати от тази мярка, по това дали собственика ги е декларирал? Ами той ще предпочете да плаща съответния данък, вместо да ползва облекчението и с това се приключва. Пък и днес имота е необитаем, утре може да е обитаем... Това няма как да сработи.
    • Не
      Недоволен
      40 0
      09:47, 4 юли 2018
      То няма да е наем. Като четем по-винмателно се оказва, че ще бъде по-скоро отнемане на жилището. Наемът ще го плащат общините, които обаче нямат пари за това, т.е. няма да го плащат.
  • 2
    Не
    Недоволен
    55 -1
    09:44, 4 юли 2018
    "....очаквания икономически растеж в страната и нарастващия инвестиционен интерес..." В това министерство работят някакви лунатици. На фона на обедняващото с всяка година население и липсата на каквито и да било големи чуждестранни инвеститори тия идиоти имали и очаквания!!!!!
    И понеже са им толкова големи очакванията ще вземат апартаментите на хората и ще ги раздадат на "рисковите социални групи" или казано по друг начин на ромейския електорат. Следващата стъпка е ако живеете сам в голямо жилище да ви доведат съквартиранти от Столипиново....
  • 3
    22
    222
    51 0
    10:03, 4 юли 2018
    Искам да съм ром /*******/! Ще си живея без проблеми,ще щракам с палци, ще играя кючеци и ще ми плащат за това!
  • 4
    Чи
    Чистка
    35 0
    10:07, 4 юли 2018
    Ако имахме положителен прираст, тази мярка би била оправдана и в интерес на нацията. Ние обаче се топим и разсейваме в пространството. Тези жилища са някакъв бегъл опит на масата да спаси спестяванията си, чрез собственост. Да, но вижданията на глобалистката колониална управа не са такива. Новите заселници нямат навика да работят и още по-малко да спестяват. Все пак ако имат обиталище, могат да се свъртят в района. Това е бомба, която ще изгони и последните местни патриоти от заразените блокове и от родните места. Убедете ме, че не това е целта!
    • Не
      Недоволен
      24 0
      10:23, 4 юли 2018
      Тя една социална група има положителен прираст, не бой се....
  • 5
    Ka
    kaun
    41 0
    12:05, 4 юли 2018
    Ако имаше списание "Задник",то вносителят на тази идиотщина щеше да е изтипосан на първа страница!
  • 6
    Си
    Сиси_1530695579
    31 0
    12:12, 4 юли 2018
    А кой ще поеме разноските по ремонта след нанесените от квартирантите щети? Защото всички знаем колко "отговорно" стопанисват жилищата представителите на един етнос.
  • 7
    00
    001
    33 -1
    13:17, 4 юли 2018
    Скоро ако продължават с тъпизмите си няма да има кого да управляват!!!!!Гърция е на има няма 100 км. а живота е в пъти по-добър повервайте ми!!!!!Ходя по 5-6 пъти в годината и сериозно се замислям да се махна от тази шибана държава!!!!Но по-добре ще бъде ако изметем ГЕРБ към някое гето като Столипиново и после да го подпалим от всички страни!!!!
    • Лу
      Луд
      0 -26
      17:54, 4 юли 2018
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
  • 8
    Ко
    Комунист от 23 година
    28 0
    13:40, 4 юли 2018
    Ква стана сега, ако имаш празен апартамент даваш по-голям данък, ако не го даваш на общината, тази глупост трябва да се запише в Гинес! Всеки който си е спестил пари и си е купил имот може и ще си го управлява както той иска, това е ЧАСТНА собственост другари от Герб, пишете че сте сини и десни ама сте си комунисчета, всичко да е общо ако може, даже и частната собственост! И кого ще настаним там бе другари - ми мангасарите и ще им плащаме тока и водата, нали сме богати, щом имаме два апартамента. А да и ще вземем една баля памук и да им бършем немитите гъзове, 500 години ни яхаха турчоля, сега е ред на мангустите май-робска психика, без изедник май не можем!
  • 9
    Ne
    Nero
    18 0
    14:24, 4 юли 2018
    Търсят жилища за мигрантите????
  • 10
    Ве
    Велина
    12 0
    15:32, 4 юли 2018
    Пълна глупост!
  • 11
    Не
    Недоволен
    21 0
    15:59, 4 юли 2018
    Това не са просто мангасари, това е електорат, избирателна маса. Когато дойдат избори, този електорат излиза, получава по 50лв., които преди това политиците старателно са откраднали от нас и гласува за тях, за да могат те да ни управляват и да развъждат въпросния електорат, който става все по-многоброен, а колкото по-многоброен е електората, толкова по-сигурна им става властта. В крйна сметка масрафа от едни избори се избива още с първата обществена поръчка. Лошото е, че ние плащаме за цялата тая пъродия на държава, не знам до кога.... И не са вонивни "рисковите групи", даже и политиците не са виновни, виновни сме си ние, че ги търпим.
    • Др
      Друг недоволен
      7 0
      21:34, 4 юли 2018
      Спок! След 15-20 години ще останат само “рисковите групи”. Тогава господата управляващи, да вземат да санират и останалата част от необитаемите жилища.
  • 12
    Ле
    Леле Майко!
    23 0
    18:45, 4 юли 2018
    Баси простотията! Извиват ръцете на хората и искат да узаконят тази КРАЖБА. И то за кого ..? за утайката на обществото, паразитите и вредителите.
  • 13
    Не
    Незапознат
    11 0
    06:52, 5 юли 2018
    Преди време когато кметчето Иванов беше на власт за ти се извърши ня някаква услуга от Общината бащицата беше заповядал първо да са платени всички данъци.Всички!!
    Нямаше такова нещо като разсрочено плащане!Нямаше въобще правото и никой да си мисли за такъв вариант макар че законът го позволява.Серсеминът беше се поставил над него.Изритвайки го сегашните такива се биеха в гърдите че това е едва ли не тяхно постижение.Всъщност това което направиха е законието да възтържествува над този идол на деспотизма.Сега на най високо ниво от Министерството на Регионалното Развитие и Благоустройство се предлага в пъти по антинароден акт.То с местрни величия борбата е трудна и неравностойна а какво остава да се бориш с държавната мафия.Гъзинките на сегашните управляващи огладняха от зейващите дупки повсеместно и ришиха да станат държавни рекетьори.Ако това стане не самно младите а куцо и сакато що още може да ходи ще гледа да се измете от тази територия на гнет и беззаконие.
  • 14
    As
    asko
    12 0
    09:08, 5 юли 2018
    Демагогията е безсмъртна! Значи за необитаемо жилище - по-голям данък, а защо не се говори: за необитаемо жилище - премахване на данък смет!
  • 15
    Ах
    ахаха
    4 0
    11:07, 5 юли 2018
    Вижте си данъчната квитанция или данъчното съобщение. Вижте колко е данъкът и колко е таксата за боклука. Данъците за жилища по правило са не особено впечатляваща сума. И сега има облекчение за първо жилище (това в което живееш), в размер на 1/2. Т. е., ако имаш и други жилища и сега плащаш не просто повече, а двойно повече данък. Ами като това не те стимулира да го дадеш под наем, не знам какво реално може да се направи, за да те стимулират. Другата работа е таксата за боклука, тя формира голямата сума в плащането, което се прави. Само че там отдавна се говори (само говори) който прави боклука да си плаща, без оглед на данъчната оценка, ама то това не може да се въведе по ред причини, камоли нещо друго да се направи. При всички положения не могат да ти вдигнат таксата за боклука за необитаемо жилище,

    Та като искат реално нещо да решат, а не да пишат, заради самото писане, да предложат решение на няколко проблема:
    -да гарантират редовното и в срок плащане на наема
    -да гарантират редовното плащане на сметките
    -да предвидят справедливо обезщетение в случай, че наемателите се окажат вандали
    - да не вкарват собственика (наемодателя) в колизии със съседите, в случай, че настанените наематели се окажат с особености, непоносими за съседите.
  • 16
    Аз
    Аз
    7 0
    10:29, 6 юли 2018
    Цялата работа е измислена, за да могат едни другари да си дават излишните апартаменти под наем на общината срещу едни солидни суми.
  • 17
    Ми
    мимо
    7 0
    20:10, 6 юли 2018
    Защо бе драги господа от хасково нет ми изтрихте коментара,че той не беше нещои кой знае какво.Какво заплашително имаше в него?Имаше само истина.и пак ще я напиша-не е въпроса да си пишем тук .важно е да направим нещо.време е.Иначе децата ни ще си остават в чужбина,тук се свършваме бавно,но сигурно.а вие сте скапани лизачи на управляващите.можем и без вас,но не и обратното

Случаен виц

Последни новини