От х:

Днес в x:

Днешните деца с изненадващ резултат на тест в сравнение с 1980-те и 1960-те години

Ти си в една стая. Пред теб има бонбони. Един възрастен казва, че ако не ги ядеш, ще получиш още. Възрастният излиза. Какво правиш?

Това мъчително изпитание е известният тест с маршмелоу – експеримент, разработен от психолозите през 60-те години на миналия век, за да се прецени доколко успешно децата могат да контролират импулсите си и да отложат удоволствието. А когато децата са изправени пред същата дилема днес, самоконтролът им се оказва изненадващ. 

Психологът Стефани М. Карлсън от Университета в Минесота анкетира над 350 възрастни, които трябвало да предположат как децата днес биха се представили на теста „маршмелоу“ в сравнение с децата през 60-те години на миналия век. Над 70% от анкетираните смятали, че днешните деца няма да могат да чакат толкова дълго, колкото децата преди 50-60 години, преди да се поддадат на изкушението. Три четвърти от анкетираните отговорили, че децата днес имат по-малко самоконтрол. Но се оказало, че не са прави.

Били тествани деца на възраст между 3 и 6 години, и не само с маршмелоу, а и с други лакомства, геврече или бисквитка. Но строгите условия на „Параграф 22“ били същите – ако не вземеш, ще получиш повече. Преди да оставят детето насаме с изкушението, изследователите го инструктирали, че може да получи две лакомства, не само едно, ако изчака възрастния да се върне в стаята.

По някаква причина днешните деца изглежда наистина могат да устоят на изкушенията по-добре от всякога, въпреки популярното мнение, че не са никак търпеливи.

В противоречие с очакванията на анкетираните възрастни, децата от 21 век, които участвали в експеримента чакали средно 2 минути по-дълго преди да си вземат, отколкото тези през 60-те години и 1 минута по-дълго от тестваните през 80-те години.

„Въпреки че живеем в момент, в който изглежда, че всичко е на разположение веднага чрез смартфона или в интернет, нашето проучване показва, че днешните деца могат да забавят удовлетворението по-дълго от децата през 60-те и 80-те години“, казва Карлсън.

„Тази констатация е в ярък контраст с убеждението на възрастните, че днешните деца имат по-малко самоконтрол от предишните поколения."

Екипът не е съвсем сигурен защо се случва това, но предполагат, че промени в образованието и използването на технологии, заедно с по-голямото внимание от страна на обществеността върху неща като изпълнителността, може да са допринесли.

„Тестът  „маршмелоу“ не може да определи бъдещето на детето, но е надежден показател за това как децата могат да реагират на предизвикателна ситуация и да измислят стратегии за постигане на целта си“, каза Карлсън пред Science News.

Констатациите са публикувани в Developmental Psychology..

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ed
    Edin
    6 0
    21:49, 3 юли 2018
    Не е в по-големия самоконтрол, а в това, че днешните деца са много по-задоволени от тези през 60-те и 80-те. Днес лакомства има всеки ден, това не е нещо чак толкова интересно за тях и следователно детето не изпитва чак такова неистово желание да го изяде веднага, а спокойно може да изчака.
    • Хх
      ххх
      2 0
      09:07, 5 юли 2018
      Виж ако беше тест на смартфона, таблета или компютъра нещата щяха да са коренно различни.
Последни новини