От х:

Днес в x:

След 16 години освободиха невинен, влязъл в затвора на 13 години

Американецът Тадеус Хименес, който на 13-годишна възраст влязъл в затвора заради убийство, което не е извършил, бе освободен, след като прекара зад решетките 16 години, съобщава АФП. Освобождаването му стана, след като присъдата бе отменена, а истинският виновник бе задържан.

Хименес е най-младият осъден и оневинен впоследствие в САЩ. Той е съден като възрастен, независимо от това, че предполагаем съучастник на убийството уверявал, че стрелецът бил друг младеж, допълва БГНЕС. "Има много други невинни - мъже, жени и деца, които са в затвора днес. Надявам се, че моят случай ще послужи, за да се попречи на други обвиняеми, особено юноши, да изживеят това, което аз трябваше да изтърпя", споделя Хименес.

Случаят с него повдига въпроса за непълнолетни, които всяка година застават пред съда на САЩ и биват осъждани като пълнолетни, посочва неправителствената правозащитна организация Campaign for Youth Justice. САЩ са единствената страна, която осъжда непълнолетни на доживотен затвор без условно освобождаване, сочи друга организация "Хюман Райтс Уоч".
Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини