От х:

Днес в x:

Спрете да търсите страстта си, развийте я

Открий своята страст, казват хората. Като че ли е толкова лесно – да се огледаш наоколо и да се натъкнеш, на това което обичаш – пробляскваща искрица, която до този момент упорито се е изплъзвала от вниманието ти.

Нещата, обаче, не стоят по този начин, твърди новопроведено изследване. И макар хората съвсем добронамерено да ви казват да откриете страстта си, фразата не е просто клише – а лош съвет.

Защо? Защото убеждението, че страстта е нещо фиксирано, преформулирано и завършено, би могло да попречи на хората да развият свои собствени вълнуващи интереси.

“Посланието да откриете страстта си, обикновено се отправя с добри намерения: не се тревожи толкова за таланта, не се поддавай на натиска на парите и високия социален статус, просто открий нещо което те интересува и е смислено”, казва изследователя Пол О'Кийфи.

В рамките на изследването О'Кийфи и колегите му от Станфордския университет провели серия експерименти със студенти, които трябвало да определят кои лични интереси са фиксирани и кои развити впоследствие.

В един от експериментите, студентите били категоризирани според интересите си – от една страна физика, инженерни науки, математика, технологии, от друга изкуства и хуманитарни науки.

Колкото по-убедени били студентите в теорията за преформулираните интереси, толкова по-малко склонни били да се насладят на статии извън сферата им на интереси, открили учените

В друг експеримент, студентите гледали увлекателно видео посветено на астрономия и астрофизика, но когато били накарани да прочетат научен доклад по същата тема интересът им спаднал. По-голям спад се наблюдавал при студентите, които приемали интересите си за фиксирани.

“От гледна точка на образованието и самоусъвършенстването в един интердисциплинарен свят, ползите от отвореното съзнание превъзхождат алтернативата”, казват учените.

“Много постижения в науката стават възможни едва когато хората обединят няколко различни сфери, когато започнат да забелязват връзки между тях, които не са подозирали, че съществуват. Ако се придържате към една единствена област, това би могло да ви попречи да развиете интереси и познания, нужни ви за създаването на този мост”, казва Грегъри Уолтън от Станфордския университет.

Според изследователите, придържайки се към теорията за растежа, към идеята, че интересите подлежат на развитие, хората развиват способността да предвиждат, че това преследване на интересите им понякога ще бъде истинстко предизвикателство, но и способността да упорстват в интересите си, дори когато нещо им се струва трудно и предизвикателно.

По тази причина, трябва да съветваме хората да развият страстта си, а не да се опитат да я открият.


Източник: sciencealert.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини