От х:

Днес в x:

Бисеров скочи срещу Х&Д Джендър за консултации по медиация

Областният лидер на КТ “Подкрепа“ Марио Бисеров скочи срещу Фондация „Х&Д Джендър перспективи“ - Хасково и Димитровград и ги обвини в беззаконие заради дейността им по разясняването на медиацията като способ за решаване на трудово-правни отношения.

Синдикалистът обясни, че бил провокиран да нищи случая от брошура, от която случайно научил, че неправителствената организация ще проведе обучение на състава на местната Инспекция по труда.

„С тези си действия са нарушили два закона - за уреждане на колективните трудови спорове и за медиацията“, категоричен е Бисеров. Той подкрепи твърденията си, като представи становище на директора на Националния институт за помирение и арбитраж /НИПА/ Владимир Бояджиев. То е дадено в отговор на запитването му за правоимащите по разрешаването на колективни трудови спорове чрез процедура за посредничество.

Според Закона за уреждане на колективните трудови спорове, ако не се постигне споразумение или някоя от страните откаже преговори, всяка от тях може да потърси съдействие за уреждане на спора чрез посредничество на синдикатите, НИПА или работодателските организации. Тези три субекта са посочени от закона като единствено легитимни в подобни случаи, посочи Марио Бисеров. Според Закона за медиацията намеса на експерт за извънсъдебно решение на спор, би могла да бъде допусната, ако участието на такъв е изискано персонално ог синдикална или работодателска организация.

„В този случай съм учуден, че подобна организация се намесва, и то с разяснения на подобни сериозни въпроси. Тези джендъри са плъзнали навсякъде!“, коментира Бисеров и поиска отговор от шефа на ИТ Кирчо Кирев за формата на обучението. Кирев потвърди, че представители на „Х&Д Джендър перспективи“ са били допуснати в инспекцията. Той посочи, че инициативата е била на неправителствената организация и уточни, че е била по-скоро във формата на информационна петминутка. „Не виждам нищо лошо и вредно в тази среща“, заключи главният трудов инспектор на Хасково.

От „Джендър перспективи“ уточниха, че срещата е проведена на 22 юни, като част от проекта „Гражданско участие за по-добра съдебна система“.

„По този проект от месеци се правят информационни срещи за популяризирането на медиацията, като способ за решаването на трудови спорове, нищо повече. Това е възможност при по-леки казуси да се спестят време и средства те да бъдат решени преди да влязат в съда“, коментираха от Фондацията. От там посочиха още, че няма правна пречка медиациата да се прилага при колективни трудови спорове, стига спорещите страни да участват доброволно в нея. От Фондацията посочват и че разполагат със сертифицирани медиатори, вписани в Регистъра на министерството на правосъдието, които са и провели срещата в инспекцията по труда. От НПО-то посочиха за Haskovo.net, че до края на 2018 година организацията не само ще промотира медиацията, но и ще предоставя безвъзмездни процедури по медиация в Хасково, Димитровград, Свиленград, Ивайловград и Харманли.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    Ос
    ОсамаОбама
    19 0
    17:40, 27 юни 2018
    Случайно Душкова не е ли в основата на всичко това/ Фондацията и е в собствения апартамент на ул. Пирин, до бар Кристал...Където, между другото са регистрирани още две фондации/НПО... Триетажната сграда на Пехли...
    • Хю
      Хюстън
      3 0
      19:52, 28 юни 2018
      Шеф на джендър фондажииката е грух Петя Петкова
  • 2
    Ма
    мастикаджия
    26 -2
    18:46, 27 юни 2018
    Бавно но сигурно Цветаноидите и Бокоидите пробутват Истамбулската конвенция.
    Нищо добро не ни чака!
    • 11
      112+
      20 0
      19:03, 27 юни 2018
      Лъжите на боко-*******: 1. – спадане процента на безработицата, 2. – парите за здравеопазване отиват в джобовете на лекарите, 3 – нерентабилност на проектите „аец белене“, „бургас-александрополис“ и „южен поток“, 4 – ръст в икономиката, 5 – повишаване на жизнения стандарт на населението, 6. – добър имидж на страната в европейския съюз. Ето истината: 1. Процентът на безработицата е спаднал не защото той е отворил работни места, а защото българите се изнасят да работят в чужбина. 2. От парите за здравеопазване се крадат около 2 млрд лева, като част от парите отиват в герберастките каси за подсигуряване победата на следващи избори и за лично облагодетелстване. 3. Това, че лично той не даде ход на строителството на аец „белене“, „бургас-александрополис“ и „южен поток“, продавайки се на чужди интереси, е стратегическа повтарям стратегическа грешка, която проваля бъдещето на държавата. 4. Брутният вътрешен продукт расте от увеличаването на митата, таксите, данъците и глобите, а не както е в нормалните държави от производство, защото той и само той хвърли европейските пари за асфалт, от който лесно и безконтролно се краде, а не ги вложи в производствени мощности, чрез което би се постигнало намаляване на безработицата, оставане на хората в държавата ни и в резултат на това повишаване както на бвп, така и на жизненият стандарт на населението. 5. Само на 10% от населението е повишен жизненият стандарт, докато 2 милиона живеят под жизнения минимум и за да не умират бързо разчитат на близки, работещи в чужбина, а въобще не се надяват на боковата икономика. 6. Пита се защо според докладите на световни и европейски организации сме на първо място по смъртност, корупция, заболеваемост и на последно място по жизнен стандарт, образование, свобода на словото и др. Това е истината и не може да се очаква повече от индивид с ниско ниво на интелектуалност, фалшива образователна степен, липса на етика в поведението, незнание на чужд език, примитивни протоколни обноски, първобитно чувствителнo его тотално отсъствие на самокритичност, болезнено самовнушение за непогрешимост, богата мафиотска биография и силно изразена склонност към корупционни действия.
  • 3
    Ас
    Асковски бек
    11 -1
    10:01, 28 юни 2018
    Кирчо Кирев да каже, кой му нареди да допусне джендърите в ИТ.
    Ако ли не, да каже колко пари е взел за тази мерзка своя постъпка.
    Кирев, внук ти, зет да ти доведе дано!
Последни новини