От х:

Днес в x:

Ясно: майките от „Орфей“ до центъра в жегите за млечна кухня

Изображение 1 от 4

    Майките от хасковския квартал „Орфей“ ще трябва да ходят километри в жегите до млечната кухня. В следващите два месеца и половина те ще си получават храната от пункта в Малкия бизнесцентър. Това става ясно от съобщение на община Хасково и от отговора на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, до което Haskovo.net изпрати запитване във връзка със създалата се ситуация.
    В съобщението на кметството се твърди, че няма разрешение от Областната дирекция по безопасност на храните в Хасково за ползване на обекта „Гъбка“ в комплекс „Веспрем“ като „Пункт за разливане на храна от млечна кухня“. Такова заявление бе подадено на 20 юни 2018 г. от директорката на детска градина „Слънце“ Анна Йорданова, към която е Гъбката.
    От Агенцията по храните в Хасково не разрешават там да се разлива храна, но предложили тя да се опакова предварително. Според общината обаче, по този начин ще бъде нарушена температурната верига при съхранение на храните, в противоречие с изискванията на европейски регламент.

    „Според ОДБХ-Хасково този регламент се нарушава при доставката на храна дори в изотермични съдове. Сега обаче от агенцията заявяват, че храната може да се доставя предварително опакована. И за неспециалистите е ясно, че тези индивидуални опаковки не притежават качествата на изотермичните съдове, откъдето следва заключението, че този регламент със сигурност ще бъде нарушен“, смятат от общината.

    От Министерството на регионалното развитие и благоустройството пък казват, че млечната кухня не може да бъде и в детска градина „Слънце“ в „Орфей“, която беше ремонтирана по оперативна програма „Региони в растеж“. Според регионалното министерство там не може да се извършва дейност, каквато е млечната кухня. Това става ясно от писмо от МРРБ след запитване от Haskovo.net. Оттам допълват, че не е правено искане от общината за преместване на млечната кухня от градина „Ежко Бежко“ в детска градина „Слънце“.

    Сигурно е обаче, че майките от хасковския квартал „Орфей“ ще трябва да изминават по 4-5 км до Малкия бизнесцентър в най-горещите месеци на годината. Това се налага заради започналия ремонт в детска градина „Ежко Бежко“, където доскоро се помещаваше кухнята.

    Ето и официалният отговор на МРРБ, изпратен след запитване на Haskovo.net:

    В отговор на поставените от Вас въпроси във връзка с преместването на детска млечна кухня от ДГ „Ежко Бежко“ в ДГ 15 „Слънце“, Ви предоставяме следната информация:

    В рамките на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020, по процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „Изпълнение на Интегрирани планове за градско възстановяване и развитие 2014-2020“ община Хасково изпълнява проект за образователна инфраструктура, който включва строително-монтажна работи на обект ДГ № 15 „Слънце“.

    Съгласно Насоките за кандидатстване по процедурата не е допустимо финансиране на дейности за пунктове за детска (млечна) кухня със средства от безвъзмездна финансова помощ, като по решение на бенефициента подобен вид дейности могат да са част от общото проектно предложение, но разходите за тяхното осъществяване следва да се поемат от общината като собствен принос. В конкретния случай в проектното предложение на бенефициента няма заложени средства за строително-монтажни работи на обект детска/млечна кухня. В допълнение, в периода на изпълнение на проекта не са постъпвали искания от бенефициента за преместване на обекта детска/млечна кухня от ДГ „Ежко Бежко“ в ДГ 15 „Слънце“.

    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (13)

    • 1
      Ма
      Майка с дете
      16 -10
      19:59, 27 юни 2018
      Да попитам нали вече детските заведения няма да затварят врати през август. Защо тогава всички започват ремонти през август и така става, че децата ни отново не могат да посещават детските градини?
      • Ск
        Скъпа майко с дете
        16 -8
        22:54, 27 юни 2018
        Очакваме да предложите по кое време от годината да се правят ремонтните дейности по детските градини. Или може би изобщо да не се правят,защото няма къде да си водите децата.
      • Ма
        Майка с дете
        1 -3
        10:21, 28 юни 2018
        Съгласна съм, но какви ремонти ще извършвате и ще има ли изобщо такива във всички детски заведения в Хасково?
    • 2
      В
      В
      32 -12
      21:21, 27 юни 2018
      Като обикалят целия град по обед не мрънкат а като трябва да отидат до центъра за ядене на децата си протести ай моляви се номера
    • 3
      ..
      ..._1530128587
      6 -10
      22:43, 27 юни 2018
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите з... Виж коментара
    • 4
      Ма
      Майка
      15 -8
      00:02, 28 юни 2018
      Не смятам,че е голям проблем да отидат да си вземат кухнята от бизнесцентъра или да си готвят у дома известно време.
    • 5
      Ха
      Ха
      25 -8
      00:44, 28 юни 2018
      Ама да готвят бе! Какво толкова сложно има.. все сме “много ощетени”, защото са много мързеливи да готвят! Гответе, мили майки! Няма да ви падне реномето и седене в парковете 30 минути по-малко няма да ви св затвори “социалния” мързел! Еййй тия деца да не са на общината??? Айде малко слезтв на земята!
    • 6
      Ол
      ОЛЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ
      14 -3
      07:54, 28 юни 2018
      Да говорим, привикваме журналисти правим изявления че в детските градини всичко е така както е било при нас когато сме посещавали детската градина. Е питам аз как да ремонтират ако имат желание защото и домашните си ремонти ги правим летния сезон да бъдем честни но на нас все нещо ни пречи радваме се на решението за 1 лв. такса, радваме се че хем не работим хем децата ще са на градина и ние ще щракаме пръсти по кафенетата където кафенцето ни е по скъпо от 1 лв. но това е по български - плюем най вече кмета защото някой така казал че за всичко е виновен е добре. Спорен четвъртък по кафетата мили колежки защото и аз съм една от вас която нямам работа и ходя по кафетата.
    • 7
      Ма
      майка
      6 -9
      09:24, 28 юни 2018
      Госпожата с празната кратуна- Табакова само това ли успя да измисли- ЕДНО ГОЛЯМО НИЩО? Пише по сайтовете, че майките били мързеливи и ходели по центъра? Ами първо да погледне себе си каква майка е и после да коментира по сайтовете! Некадърница такава!
    • 8
      Жи
      Жител до бъдещия парк
      11 -3
      09:31, 28 юни 2018
      Интересно ми е защо все кмета Ви е виновен и го плюете ! Кажи ми ако живееш в София или някой по голям град как ще ходиш за яденето ? Свикнали сте всичко да ви е до г..а . Стегнете се малко и това всичко е временно ...Само мрънканеее
    • 9
      ИА
      и аз съм майка
      11 -3
      11:28, 28 юни 2018
      И аз съм майка, ама не ви разбирам,... какво искате, хем ремонт в градината, хем млечна кухнят по 1,50 до г..за ви, хем и да е чисто като в аптека, че да не се замърси храната. Ами няма такъв филм... вместо да се радвате, че на есен ще е чистичко и новичко, вие един месец занимавате всичко що е медия с "проблема" си, че трябва да идете на 500 м по - надолу, или да се отбиете прибирайки се от центъра, за да вземете кухнята да децата...Има ли начин кмета и управниците да угодят на БГ майката - не, няма. Тя е с разбирането, че всеки й е длъжен и трябва всичко да се случва с магическа пръчка от вечерта до сутринта, само и само на нея и на детето й да им е удобно...
    • 10
      Ан
      Анонимен
      2 0
      08:17, 29 юни 2018
      В тази ситуация нямате сметка да вземате мл. кухня мили мами даите си децата на ясла там за 1 лв. ти го гледат и хранят.
    Последни новини