От х:

Днес в x:

Зрънце ориз изглежда като гигант пред най-малкия компютър в света

Не мислете, че учените ще позволят титлата "най-малкият компютър в света" да остане за дълго в IBМ. Университетът на Мичиган е произвел "компютър" за измерване на температурата с размери 0.04 кубични милиметра, или около една десета от размера на бившия рекордьор на IBM.

Той е толкова малък, че едно зърно от ориз изглежда гигантско в сравнение с него.

Ограниченията на размера принуждават изследователите да мислят творчески, за да намалят ефекта от светлината. Те преминават от диоди към превключващи се кондензатори и трябва да се борят срещу относителното увеличаване на електрическия шум, който идва от работата на устройство, което използва толкова малко енергия.

Резултатът е сензор, който може да измерва промените в изключително малки региони като група клетки в тялото ви. Учените са подозирали, че туморите са малко по-горещи от здравите тъкани, но е трудно да се потвърди това досега. Малкото устройство може да провери това твърдение и ако се окаже вярно, да прецени ефективността на лечението на рак. Екипът също така предвижда, че това помага да се диагностицира глаукома от вътрешността на окото и да се наблюдават биохимичните процеси.

Малкият размер води учените от университета до въпроса, какво наистина е компютърът. Това има пълноправен процесор (базиран на дизайн ARM Cortex-M0 +), но губи всички данни, когато загуби подаване на енергия, също като устройството на IBM. Това може да бъде голяма въпросителна за хора, които очакват компютърът да бъде по-пълен като функции. Все пак това изтласква границите на изчислителната мощ и предполага, че почти невидимите компютри могат да бъдат сравнително често срещани.

Източник: hicomm.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини