От х:

Днес в x:

Ако спазваш малките правила, можеш на нарушаваш големите, Джордж Оруел

Ерик Артър Блеър, известен под псевдонима Джордж Оруел, е най-известен с двата си романа, написани към края на краткия му живот: антиутопиите „Фермата на животните“ и „1984“. Големият писател и автор на най-правдивото политическо предсказание за нашето време е роден на 25 юни 1903.

Той е сред най-уважаваните английски есеисти на ХХ век, талантлив и опитен романистм но преживе това не изглеждало така неоспоримо Неговите стъпки били следени от социалистите, които го смятали за внедрен доносник, и от британското контраразузнаване, които свалят подозренията, че е социалистически шпионин, десетилетия след смъртта му. Роден е в Мотихари, Индия, когато тя е част от Британската империя. През 1921 г. завършва Итънския колеж. По-късно живее във Великобритания и Европа. Неговото първо художествено произведение е публикувано през 1935 г. под псевдонима Джордж Оруел. През Втората световна война води предаване срещу фашизма по ВВС. Умира в началото на 1950 год, от туберкулоза.

В съвременната световна култура трайно присъстват персонажът на „Големия брат“ и изразът: „Големия брат те наблюдава“.

Ето и накои безсмъртни цитати от автора на "1984" (писана през 1948 год.) и „Фермата на животните“, по която е британската пълнометражна анимация от 1954 год. по-долу.

Който контролира миналото, контролира бъдещето; който контролира настоящето, контролира миналото.

Всички животни са равни. Но някои са по-равни от другите.

Свобода е свободата да кажеш, че две и две прави четири. Приеме ли се това за дадено, оттук следва всичко останало.

Ако спазваш малките правила, можеш да нарушаваш големите.

Второто нещо, което трябва да разбереш, е, че властта е власт над човешките същества. Над тялото - но преди всичко над съзнанието. Властта над материята, както ти би я нарекъл, е без значение. Нашият контрол над материята вече е абсолютен.

За нас е недопустимо някъде по света да съществува грешна мисъл, колкото потайна и безсилна да е тя.

Разумът трябва да развие способността да изтрива всяка появила се опасна мисъл.

В Океания никой не е компетентен с изключение на Полицията на мисълта.

Нуждаете се от образ на бъдещето? Представете си ботуш, стъпкващ човешко лице – това е вечно.

Властта не е средство. Тя е цел. Създават диктатурата не за да защитава революцията; извършват революция, за да установят диктатура. Целта на репресията е репресия. Целта на мъчението е мъчение. Целта на властта е власт.

Към какви възгледи се придържат масите и към какви не – няма значение. На тях може да им се предостави интелектуална свобода, защото те нямат интелект. 

Във всяко общество обикновените хора трябва да живеят, съпротивлявайки се на съществуващия ред на нещата. 

Всеки писател, който застава под партийните знамена, рано или късно се оказва пред избор – или да се подчини, или да млъкне. 

Нямаш нищо свое освен няколко кубически сантиметра в черепа.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини