От х:

Днес в x:

Нападат ни летни вируси - как да се подготвим за морето

Изображение 1 от 2

    Повишена заболеваемост от летните вируси отчитат в лекарските кабинети в Димитроврад.

    Летните вируси и главно ентеровирусите са тези, на които се дължи повишаването на заболеваемостта сред населението. Вирусните заболявания в този период на годината и главно в по-топлите месеци юли и август, когато се очква и пика на заболелите, са нормално явление. Концетрацията на заболяванията е главно по морските курорти, поради голямото струпване на хора там, и поради тази причина трябва да сме подготвени за опасността от това да пипнем вирус по време на лятната почивка.

    Според доктор Славка Кокудева, семеен лекар и педиатър в Димитровград, особено уязвима група са децата, при които поради по-слабата им имунна система има ясно изразена симптоматика -  гадене, повръщане, болки в корема, разстройство, повишена температура, обща отпадналост и болки в гърлото.

    При поява на симтоми при децата е много важно веднага да започне оводняване на детето с вода и глюкозно-солеви разтвори, айрян и Кока-Кола, която помага и при гадене. Добре е да потърсите лекарска помощ, особенно при опасност от обезводняване на детето, което може да се случи много бързо в ранна детска възраст. Лекарката съветва преди да заминете на почивка, да заредите вашата аптечка с температуропонижаващо лекарство, цитрусов сироп против повръщане и пробиотик. Пробиотика може да започнете превантивно да давате на детето, ако прецените, че има по-висок риск от заразяване за поддържане на добрата флора на червата.

    Летните вируси и ентеровируси се предават по въздушно-капков и по фекално-орален път (т.е. болест на мръсните ръце). Най-добрата превенция срещу тях е честото миене на ръце, но това не може да ви предпази, ако се храните в заведение, ако купувате закуски, дюнери и др. от места с не достатъчно добра хигиена на персонала. Тези вируси са устойчиви и на морсакта вода, в която могат да попаднат дори от градската канализия на крайбрежните селища. При голяма част от заразените, болестта отминава без симтоми, но те са вирусоносители и могат да заразяват околните,  като болеста средно отминава за 3-4 дни без сериозни усложнениния.

     

     

    ...

     

    ...

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Re
      Reni
      0 0
      11:02, 26 юни 2018

      С две думи, вируса се разпространява чрез АКОта и щом си болен си имал контакт с нечие АКО :)

    Последни новини