От х:

Днес в x:

Защо Венера се върти така странно?

В продължение на години учените не можеха да се споразумеят, каква точно е продължителността на един ден на Венера, но едно ново изследване може би ще сложи край на това объркване.

Планетата Венера се върти много бавно, но трябва да се има предвид също, че тази скорост на въртене варира. Един ден на Венера трае 243 земни дни, а една година – около 224,7 земни дни.

Друга любопитна особеност на планетата е, че се върти по посока на часовниковата стрелка – от изток на запад, вместо от запад на изток, както повечето други основни планети.

В същото време, докато планетата се върти бавно, нейната атмосфера се движи драстично по-бързо, като прави пълна обиколка само за четири земни дни, според новото проучване. Досега учените не бяха в състояние ясно да обяснят защо се променя скоростта на въртене на Венера.

Благодарение на изображенията от космическия кораб Акацуки (Akatsuki) на японската космическа агенция JAXA, изследователите смятат, че най-накрая са намерили причината за тези вариации. В ново проучване, публикувано на 18 юни в списание Nature Geoscience, изследователите показват как взаимодействието между бързата атмосфера на Венера и нейната твърда повърхност, маркирани с вулкани и планини, променят скоростта на въртенето на планетата.

Наскоро космическият апарат Акацуки засне огромна атмосферна структура с формата на лък на Венера. Тази  структура ту изчезва, ту се появява отново, но остава на същото място над планините на повърхността на планетата.

Когато изследователите за пръв път изучаваха изображения на планетата от мисията на Акацуки през 2015 г., те предполагаха, че странната структура всъщност е бърза планинска вълна. Планинската вълна е вид атмосферна гравитационна вълна, създадена от топографски елементи като планините и начина, по който вятърът преминава над тях.

Повърхността на Венера е трудно да се изучи не само заради променливата ротация на планетата, но и защото повърхността е “скрита зад трайно, гъсто облачно покритие”, казва Томас Наваро, изследовател в Калифорнийския университет за изданието Space.com. Това е направило особено трудно за изследователите да разберат характера на явлението.

Въпреки това, чрез използването на снимки с различни дължини на вълната от Акацуки, изследователите в новото проучване най-накрая са успели да получат ясен образ на структурата с формата на лък и да потвърдят наличието на планинска вълна.

Те също така стигат до обяснението, че именно планинските вълни са причина Венера да се върти с различна скорост: Поради различните посоки на вятъра, течащ нагоре и надолу срещу планината, “Като цяло, нетна сила се упражнява върху планината и цялото твърдо тяло на повърхността на Венера” – каза Наваро.

Чрез изучаването на планинските вълни на Венера учените могат по-добре да “разберат как се прехвърля ъгловият импулс между твърдото тяло на Венера и нейната атмосфера”, каза Наваро. С други думи, тъй като изследователите са потвърдили, че тайнствената структура е планинска вълна, те могат по-добре да разберат “как атмосферата и твърдото тяло си влияят взаимно и защо Венера е толкова особена”, казва той.

Източник: megavselena.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини