От х:

Днес в x:

Цвета Караянчева пред Клуб „Журналистика“ в Парламента: „Никога няма да изоставя Кърджали“

    Пред ученици от Клуб „Журналистика“ към Езиковата гимназия „Христо Ботев“ – Кърджали, в отговор на въпрос на популярния журналист Сашо Диков, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева заяви категорично: „Никога няма да изоставя Кърджали, независимо от нарастващите ми ангажименти. ” Тя подчерта, че подкрепя икономически и инфраструктурни проекти за развитието на региона и за задържането на младите хора в него. „Използвам всяка възможност, за  да бъда сред кърджалийци и да изслушам техните проблеми. Искам да оставя след себе си реални стъпки, които да бъдат оценени от младите хора на Източните Родопи. ” Учениците от клуб „Журналистика“ се срещнаха в парламента с Цвета Караянчева в рамките на Проект „Приятели“ на Училищното настоятелство „Христо Ботев“ към Езиковата гимназия, осъществяван по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020.

    Цвета Караянчева покани учениците в зала „Изток“, където ги запозна с работата си като председател на Парламента и отговори на техни въпроси. Тя сподели, че Народното събрание е едно голямо училище, в което има директор, преподаватели и отлични и слаби ученици и отбеляза, че е много трудно Председателят на парламента да бъде на равна дистанция от всички класове и да им дава възможност и поле за изява. Ролята на председател е да балансира между феновете на различни спортни тимове, по подобие на футболен рефер на терена. На въпросите на ученици от клуб „Журналистика“ тя дефинира успеха на младежите в три ключови думи – упоритост, постоянство и разум. „Властта не трябва да ви главозамайва, а да стоите твърдо на земята. Никога не съм предполагала, че ще бъда председател на Народното събрание, но когато лидерът на партията  Бойко Борисов ми предложи, аз приех предизвикателството. ”

    Цвета Караянчева запозна младите хора с актуални проекти, които се  реализират в Източните Родопи. През 2019 г. стартира изграждането на околовръстен път на Кърджали. Документално областинят град вече има нова индустриална зона, за която предстои изграждането на инфраструктура. За свободното време на младежите ще бъде построена многофункционална спортна зала за хиляда зрители. Бъдещото спортно съоражение ще дава още една възможност за провеждане на различни спортни и културни инициативи. Ва въпрос на учениците: „Как оценява българското Европредседателство и дали девиза на Народното събрание „Съединението прави силата!” е изпълнен със съдържание тя отговори, че и управляващи и опозиция са работили в името на националния интерес. Тя даде висока оценка на българското европредседателство.

    Европейската тематика присъства и в разговорите  с Народния прадставител от ГЕРБ, журналист по професия, Диана Саватева и парламетарния журналист Надежда Василева от БНТ. Те споделиха моменти от своята работа с клуб „Журналистика“ в кулоарите в Парламента.

    Учениците имаха възможност да се запознаят с технологията на популяризиране на ролята на  България в Европейския съюз в информационния център „Европа директно“. Ръководителят на центъра Борислав Мавров ги информира за подготвяне на проект, предвиждащ участието на ученически журналистически клубове в страната, които да популяризират Европейския съюз в България като един от водещите клубове ще бъде от Езиковата гимназия „Христо Ботев“ – Кърджали.

    Образователната обиколка на младежите  предвиждаше посещение в друга важна институция – Президентството. Те имаха възможност да изслушат беседа за дейността на българските президенти. Разгледаха основните зали в Президентството като се започне от гербовата зала, където се приемат посланици, заседателната зала, където се свиква консултативният съвет за национална сигурност и се стигна до новосъздадената библиотека на държавния глава. Учениците от Проект „Приятели“ подариха най-новите издания за историята на Източните Родопи и се снимаха с гвардейците.

    Клуб „Журналистика“

    Езикова гимназия „Христо Ботев“

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини