От х:

Днес в x:

За всяка болка има билка, но любовта е панацея

    Насред уханни билки и природни продукти на Еньовденския базар в Хасково намираме семейство Косьо и Асенка Любенови. Тя е специалист по хранене и диетика с испанска диплома, той -енерголечител. Намерили се, събрали се, защото гледат в една посока- природосъобразния начин на живот и прилагането на най-светлия лек на земята-поглед с отвореност към всеки. Двамата са и билкари.

    Асенка Любенова започва да се занимава със здравословен начин на живот, след като тя самата е имал проблеми. Категорична е, че подправките в ястията са не само с кулинарна стойност, а по-важното -част са от доброто хранене. Казва, че за всяка болка си има билка. Съпругът й пък е категоричен, че любовта и търпението са панацея.

    Асенка, много хора са скептични относно категоричното лечение с билки, вие как ще ги убедите в противното?

    Аз смятам, че българите вярват в силата на билколечението. Като пример давам хората от високопланинските населени места, които пият много чай и това е основата на всяка тяхна закуска. Затова и балканджиите са здрави хора.

    Смятам, че в последните години българите се връщат към природното лечение. Но добре би било да усилим подправките в храната. Магданозът, например е толкова важен, копърът -също. За копъра-преди време капки от него се даваха на бебетата против газове, днешните майки обаче не си спомнят това, защото са облъчени от реклами от цветни по-цветни, от шумни по-шумни. Замисляме ли се защо, отговорът е прост: има химични продукти, а те са част от много мощна индустрия.

    Напоследък наблюдавам и че хората не ядат бобови храни, а те са полезни. Не ги предпочитат обаче, защото не ядат копър, а от тях имат подуване на червата. Затова: яжте копър смело и бобови храни-също Един път в месеца леща, например е недостатъчно. Защото в нея има белтъчини, фибри, желязо, минерали. Чесънът пък е добро антисептично средство.

    Прави ми впечатление, че все повече хора имат ниски нива на желязо. Яжте за това спанак.

    Действително ли за всяка болка има биле?

    Да за всяка болка има билка. Но, както баба Ванга съветва, най-добре е да се храним с това, което расте до 100 километра около нас.

    Тоест препоръчвате да си използваме билките и растенията, които са на нашата географска ширина и да не се подлъгваме по полезността на екзотичните растения?

    Разбира се. Колко хора знаят, например, че липата сваля кръвното? А липите в България изобилстват. Салвията /градински чай/ също е много добра за сърцето, за хората, които имат проблеми с обмяната на веществата.

    Има ли панацея за добър имунитет и добро здраве по отношение на храната, все по-често се говори за това, че болестите тръгват от замърсените черва?

    Защото не ядем достатъчно фибри. Световната здравна организация казва- 25 грама на ден трябва да се консумират, а най-добрата фибра се взема, когато консумираме необелените плодове и зеленчуци.

    Заради обработката  с пестици обаче всички плодове и зеленчуци е добре да се киснат, преди да се изядат, с малко оцет във водата-нищо особено, което може да ни затрудни в ежедневието.

    Напоследък все по-често се говори за закуската сутрин и мненията са полярни -някои експерти твърдят, че тя е ненужна, дори вредна, други-че е задължителна.

    А отговорът е толкова прост: когато се раждаме първото ни хранене е кърмата, бебетата се хранят рано сутрин. За мен е задължителна закуската. Във времето може би се е променил часът на първата закуска. Но е факт, че човешкият организъм именно рано сутрин отделя инсулин, така че закуската е задължителна.

    Ако сте огледали пирамидата на СЗО, в нейната основа са спорт и вода. Тоест движението е задължителното, за да сме здрави и приемът на колкото се може по-големи количества чиста вода-също.

     Как е добре да се храним?

    Най-добре е да го правим често и на малки порции, обикновено пет пъти на ден. Добре е да имаме  три основни хранения и две междинни. За да дадем всичко необходимо на организма си, трябва да приемаме по 350-400 грама плодове, 250-350 грама зеленчук, поне по 1 грам белтък на всеки килограм от телесното ни тегло. От стомаха започва всичко, затова бързото хранене е вредно. Ако се нахраните бързо, бързо пада енергията и човек не се чувства добре. Трябва да се стремим да  имаме комбинации от всички храни. За да сме здрави е важна и добрата емоция, докато се храним, удоволствието от храната. Защото недобрата емоция спира производството на стомашен сок и няма добро  разграждане и освояване на храната.

    Как да предизвикаме добрите емоции при стреса, в който живеем?

    Косьо Любенов: Приемаме, че всяко нещо във времето и пространството се случва на точно място и по точното време. Винаги итрябва да изпращаме любов. Защото любовта е вечна и всеобхваната и когато изпращаме положително ни се връща това, и обратното.

    Освен това е хубаво човек да се стреми към развитие,  трябва да се движи-движението е истината.

    Всяко нещо е проявена форма на енергия, независимо дали е в по-синтезиран вид, като материя или в по -енергизиран вид, като проекция във времето и пространството. Всяко нещо се променя постоянно. Затова е хубаво да сме отворени към промяната и да вървим в синхрон с нея, а не елементарно да искаме нещо, което ни харесва да го държим във вечността, а това, което не ни харесва да го отхвърляме мигновено.

    Смятам, че това, което казвате, е твърде философско за  мнозина?

    Не, просто е: движение и търпение, търсене на доброто, на любовта. Преди време един приятел направи следното сравнение: звездите на фона на тъмното небе изглеждат толкова малко, както светлите хора на земята сред останалите. Но само на пръв поглед. Ако продължително време се взираш в небето всичко става светлина. Така е и с хората: ако си дадем времето да се взрем във всеки, който срещаме, ако не прибързваме с лошите си мисли за него, можем да видим, че всеки е светъл, независимо от външната обвивка. Убеден съм, че всеки носи в себе си светлината и любовта.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Ба
      баба Илийца
      3 -7
      17:31, 24 юни 2018
      Бих ги попитала тия Билкари как и с какво си вадят... Виж коментара
    • 2
      По
      помачор
      5 -3
      18:21, 24 юни 2018
      В това хасково само ****** останаха, ей!
    • 3
      По
      помачор
      3 -4
      21:29, 24 юни 2018
      Напълни се това Хасково с ПОМ_АЦИ, ей

    Случаен виц

    Последни новини