От х:

Днес в x:

Фестивалът на дивите цветя отново събира любителите на природата и фолклора в Родопите

Изображение 1 от 3

    Отново сме в навечерието на Еньовден и отново е време за поредното издание на Фестивала на дивите цветя. Пет смолянски села са домакини на различните прояви тази година. В село Киселчово вече тече приложното ателие "Еньовденски изцеления", в което се представя използването на растенията в традиционната медицина. Днес Могилица беше домакин на демнстрация и дегустация на родопски колаци и напитки от диворастящи плодове.
    Тази вечер от 19 часа в село Смилян започва концерта "Таланти от всички поколения". На откритата сцена пред читалището ще се изявят самодейни и любителски групи при НЧ "Проф. д-р Асен Златаров 1927",ОДЗ "Дъга" и ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" - Смилян. В концерта специално участват и фолклорни групи от
    НЧ "Извор 1921" - с. Мезек. Заедно със самодейците от читалището в Смилян те ще представят сценични възстановки на Еньовденски обреди от Родопите и Тракия, издирани и подготвени за сценично представяне в рамките на проект "Родопа среща Тракия", подкрепен финансово от Общинска фондация "Пловдив 2019".
    На 23 юни отново Смилян ще домакинства на VІ-ти Фолклорен събор (надпяване и надиграване) „ИЗВОРЕН ГЛАС“. Според програмата откриването е в 10 часа. От 10.15 до 12.30 е надпяването - едно след друго ще следват изпълнения на фолклорни състави и индивидуални изпълнители. До 14 часа е предвидена хороводна пауза. От 14 часа започва надиграването на участващите фолклорни танцови състави. В 17.00 ч. ще бъдат обявени призьорите и връчени наградите. А народното веселие "Да поведем хорото" е с начален час 17.30 ч. От 19 часа в киносалона на читалището ще бъдат представени "Истории като на кино". В тях популярни български актьори разказват своите спомени за първото си докосване до киното.
    Също на 23 юни от 16.00 ч. до 19.00 ч. кметството на село Арда организира дегустация на студени напитки от диворастящи билки - мента, маточина, риган и други на площада в селото. Всички запътили се за Еньовденския ритуал на поляните над Горна Арда ще могат и да се подкрепят с приготвената от домакините почерпка - мекици, хлябове, домашни сладка.
    В Горна Арда от 19 часа започва подготовката за Еньовден. Участничките - само жени, ще вият китки и ще плетат венец за посрещане на изгрева на 24 юни.
    Изгревът на Еньовден се очаква да настъпи в 5.47 часа. На поляните край Читаковата къща ще се състои Еньовденската магия. В ритуала традиционно участват жените от клуб "Хоро", водени от Русанка Бодурова. И пак по традиция орисницата на ритуала ще нарича китки, а всички ще минат под големия венец, с който посрещат слънцето.
    В малко по-късен час - 9 часа, на площада в Горна Арда ще има базар на билки и домашни сладка и дегустация на традиционни родопски храни. И село Момчиловци се присъединява към празника. Там на 24 юни от 9 часа по екопътеката "Торнал е Тодьо" участниците ще стигнат до параклис "Св.Иван Рилски", като по пътя събират целебни билки.
    Празник на дивите цветя ще има на 24 юни и в София в Ботаническата градина на БАН.

    СмолянБгвести

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини