От х:

Днес в x:

Ирландският собственик продаде „БГ радио“ и още 6 радиостанции

Един от последните двама големи международни играчи, който стоеше зад най-влиятелната българска радиогрупа, напуска пазара. Това е ирландската Communicorp Group, която допреди дни притежаваше радиостанциите „БГ радио“, „Нова“, Energy, „Радио 1“, „Радио 1 Рок“, „Вероника“ и радио и телевизия City. Сега тя ги продава на видима загуба – за 5.4 млн. евро, на българските мениджъри, движили радиата от създаването на групата.

Така единствен международен собственик на радиобизнес в България към момента остава собственикът на Би Ти Ви – американската Central European Media Enterprises (СМЕ), но на пазара отдавна се коментира и желанието на CME да търси купувач за целия си български бизнес.

За целта на придобиването им през март на пазара е регистрирана нова компания – „Фреш медиа България“ АД, която преди дни придоби 100% от дяловете в българските дружества на ирландската медийна компания. Макар това още да не е отразено в Търговския регистър, новите собственици потвърдиха сделката пред „Капитал“..

Главният изпълнителен директор на Communicorp Media Адриан Серле коментира, че групата е удовлетворена да продаде бизнеса си в България именно на местния мениджърски екип, защото години наред те са поддържали и развивали лидерската позиция на медийната група.

За целите на придобиването „Фреш медиа България“ е водила разговори с няколко банки и е изтеглила кредит от Първа инвестиционна банка в размер на 5.4 млн. евро.

Ирландската Communicorp стъпи на българския пазар през 2004 г., като придоби радиобизнеса на Metromedia International Inc. (MII) в България срещу 14.25 млн. долара.

От 2012 до 2016 г. постепенно ирландската радиогрупа се изтегля от пазара в Източна Европа. Тя притежаваше и станции в Унгария, Украйна, Чехия, Естония и Латвия. Българския си бизнес продава последен.

Източник: capital

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини