От х:

Днес в x:

Хасково срещу дрогата със седмична инициатива

    Хасково ще каже "не на дрогата" в рамките на инициативите през следващата седмица, посветена на  26-ти юни, когато се отбелязва Международния ден за борба със злоупотребата с наркотици.

    Зад идеята застават няколко институции от града: Общината, Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетните, Общинският съвет по наркотични вещества и Превантивно-информационният център по наркотични вещества, Младежкият център, Областният информационен център, Хасковският театър, както и местната рок банда “Хангар 42“. Всички те са работили по едноседмичната програма с разнообразни порояви.

    Седмицата започва на 22-ри юни в 10 часа с откриване на базар, посветен на билките и здравето. Производителите ще заемат местата си на пл."Общински" в 10 часа.

    В 12 часа на това място ще се проведе и станалият вече традиция в Хасково Еньовденски ритуал, и минаването под венеца, изплетен от билки и цветя.

    На 25-ти юни в 13.30 ч. пред театъра ще бъде открита фотоизложбата с авторски снимки на тийнейджърите, които се включиха в конкурса „Цветовете на живота“. За фотосите имаше онлайн гласуване при голям интерес. Снимките са разгледани над 14 хил.пъти. Фотографите с най-много харесвания ще бъдат наградени. 

     От 14 часа на вход „свободен“ е представлението за тийнейджъри на Драматично-куклен театър Стара Загора „Без изход-изповедта на един наркоман“, което е осигурено то Инер Уйл клуб-Хасково.

    На самия 26-ти юни децата и младежите от 10 до 19 години са поканени от 14.30 ч. на състезание по плуване на басейн „Фантазия“. Музика и забавни игри с много награди очакват посетителите на басейна в този ден. В гимназиите доброволци от Младежкия център ще раздават брошури за опасностите от употребата на наркотици.

    На 27-ми юни от 18 часа на площад „Свобода“ организаторите са подготвили голям концерт с участието на формациите към Младежкия център. "Целта е да изпратим послание към младите хора, че има алтернатива на дрогата и те  могат да запълват своето свободно време с включването в интересни и разнообразни дейности", коментира идеята секретарят на местната администрация Яница Динкова. Затова и концертът ще е под мотото на цялата седмица “Хасково срещу дрогата“.

    Седмицата продължава на 28 -ми юни в 10.30 ч в Градската градина със състезание по приложно колоездене за деца от 3 до 18 години, които ще се случи със съдействието на Клуба по колоездене с ръководител Недялко Атанасов. Отново всички са поканени от 11 ч., за да рисуват на асфалт на тема “Слънчева ваканция“.

    Седмицата завършва на 29-ти юни с „Рок срещу дрогата“ на площадка “Спартак“. Участват групите Б.Т.Р, ПИФ, местната група "Хангар 42" и рокаджиите от Стокхолм.

    „С радост подкрепяме инициативата, защото сме убедени, че хората, които са известни, могат да влияят на младите и да  дават пример със своето поведение към подрастващите. Затова се включваме в рок маратона тази вечер. Важна е превенцията срещу дрогата, трябва да се говори за това, вместо да се чака да се поправят последствията, за което понякога може и да е късно“, казаха на представянето на програмата днес представителите на "Хангар 42" Боян Гегов и Антон Делчев.

    По време на концертите възрастните на пл. "Спартак" щу получат книжка с информация за различните видове наркотици и тест дали могат да разпознаят, ако детето им е посегнало към тях. По време на рок вечерта ще се продават и фланелки с благотворителна цел. Събраните средства ще отидат за купуването на лични инструменти на надарени деца музиканти от Хасково, семействата на които обаче не могат да им ги осигурят. Подборът за това на кого трябва да се помогне в тази посока рокаджиите са направили след коментари с ръководителите на музикалните школи в града.

    Засега имената на децата, които ще получат своя първи личен инструмент се пазят в тайна, защото за тях това ще е изненада, казаха момчетата от "Хангар 42", чиято е инициативата за тениска с кауза с призив към града да помогне за развитието на младите си  таланти.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      Ϟϟ
      ϟϟ
      9 0
      20:13, 21 юни 2018
      Тонката няма грешка ! На здраве батка....
    • 2
      Ма
      мастикаджия
      3 -3
      07:04, 22 юни 2018
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
      • Чи
        читател
        5 -2
        10:46, 22 юни 2018
        Тя така си гледа,затова отговаря за наркоманиите, най-добрия и незаменим кадър на всички управляващи. Браво на шефката на Туристическия и на зам.шефката на Младежкия, ,единствените верни герберки на кмета,затова само тях не е уволнил все още,щото другите ги омете.
    • 3
      Еж
      ежко
      3 0
      16:08, 22 юни 2018
      Започнете първо с дилърите на дрога, а не да се отчитат меропрятия и да се усвояват средства.
    Последни новини