От х:

Днес в x:

За първи път в България чума по животните на ръка разстояние от Хасково

 За първи път в България е регистрирано огнище на чума по дребните преживни животни, което е в област Ямбол. Това съобщи директорът на Областната структура за безопасност на храните -р Георги Илиев на извънредната срещата, свикана този следобед от областния управител на Хасково Станислав Дечев. 
Предположенията са, че вероятно заболяването е влязло в България от Турция. Чумата по дребните преживни животни е вирусно заболяване, което се предава по контактен път. В тази връзка от Областният управител на Хасково Станислав Дечев издаде заповед, с която нарежда заседания на Общинските епизоотични комисии, на които да се  набележат конкретни мерки срещу проникването на опасни болести по животните.
Освен това в граничните общини  Тополовград и Свиленград се забранява търговията, придвижването и транспорта на дребни преживни животни. Изключение се прави за тези, които са предназначени за незабавно клане, но това става след разрешение от официален ветеринарен лекар. Забрана има и за провеждането на пазари и изложби на дребни преживни животни на територията на цялата хасковска област.
Директорът на ОДБХ - Хасково ще  информира кметовете на населените места, както и стопаните, които отглеждат застрашени от заразата видове животни за клиниката на болестта.
Ще бъде подготвена за бърза реакция при нужда и наличната дезинфекционна техника.
Контролът по изпълнението на заповедта се възлага на заместник- областния управител на Хасково д-р Стефка Здравкова, която е ветеринарен лекар по професия.
 Haskovo.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини