От х:

Днес в x:

Пожарната в Хасково с водни бариери срещу наводнения, чака дронове и самолет

    Противопожарната служба в Хасково вече се снабди с нови съоръжения за справяне с наводнения. 100-те мобилни водни бариери бяха доставени днес в базата на бившата Гражданска защита, която вече е структура в състава на Пожарната. Производител е полска фирма, чиито представители проведоха обучение за огнеборците в областния град и пожарникари от Одрин.

    Бариерите бяха доставени по проект „Трансгранично сътрудничество в подготовката и реакцията при наводнения“, с водещ партньор Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации-Одрин в Турция и партньор Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ при МВР в България. Бюджетът на проекта е 589 017,24 евро. Близо половината от тях са за българска страна като голяма част са от ЕС и малка сума от държавния бюджет.

    Бариерите заменят изграждането на диги с чували с пясък, каквито досега се използваха в ситуации при наводнения и трябваше да се пълнят с човешки усилия. С новите съоръжения се работи 10 пъти по-бързо, но са предназначени за градски условия, обясни инспектор Веселин Бекяров от хасковската противопожарна служба. Той поясни, че всяка водна бариера е дълга 10 м, а при наслагване една до друга достига километър. Те са с височина 50 см и широчина 1 м, а вместимостта им е 3000 литра вода. Могат да се наслагват една върху друга във формата на пирамида, при което стигат ниво от 80 см. Поставени една върху друга три водни бариери образуват изкуствена дига за предотвратяване на наводнения и заместват около 70 чувала с пясък. Удобно и практично при тях е, че може да се ползва водата от самото наводнение. „Ще използваме водата срещу самата вода“, каза още инспектор Бекяров и поясни, че те са подходящи за максимално кратко време да се изгради дига и пожарникарите ще действат много по-бързо при наводнения.

    Водните бариери ще бъдат използвани в цялата Хасковска област. Пожарникарите поясниха, че се налага да реагират при наводнения предимно в Свиленград, където река Марица често се разлива в района на квартал Гарата, но и в Хасково има не малко разливи.

    По същия проект противопожарната служба в Хасково трябва да получи до март 2019 г. пикап за превозване на бариерите, оборудван с помпа за пълненето им, микробус с 2 дрона и един самолет, които са пригодени за въздушно наблюдение при горски пожари. „При един евентуален горски пожар ние ще имаме ще имаме възможност да наблюдаваме цялата местност – ще виждаме по всяко едно време къде се намират противопожарните автомобили, къде се намират хората ни, накъде се развива пожарът. Същото е и при наводнения – докъде е разливната зона“, каза още Бекяров.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Го
      гого
      8 -7
      16:53, 21 юни 2018
      Този Вълчев и той там,води дружината. Браво!! Той най много ревеше,че в бившата Гражданска защита работели пенсионери,а сега покорно мълчи. Защо ли,защото отдавна е в пенсия!!
    • 2
      Jo
      Jony
      0 0
      10:42, 22 юни 2018
      Тези дронове-самолети ще могат ли да пускат бомби и кой ще ги ръководи? Няма ли да са опасни за хората ? Терминатора ще може ли да ги спре?

    Видеа по темата

    Последни новини