От х:

Днес в x:

Мигрантският център в Пъстрогор остава от „отворен“ тип

Транзитният център в свиленградското село Пъстрогор ще продължи да съществува както и досега, като център от отворен тип.

Това реши на заседанието си днес правителството. Въпросът беше разгледан във връзка с изпълнението на организационната и техническа част на Мярка 168 на Държавната агенция за бежанците за настаняване на чужденци.

Необходимостта от трансформирането му в „затворен“ тип беше поискано преди 2 години заради високият брой търсещи международна закрита. Причина за това стана и зачестилите по онова време размирици в центровете от отворен тип. В лагера в Харманли дори се стигна до няколкодневни сблъсъци на чужденците с полицията.

Преустройството бе осъществено със средства по гарантово споразумение с Европейската комисия за безвъзмездна финансова помощ в рамките на механизма за спешно подпомагане от Фонда „Убежище, миграция и интеграция“.

Към момента обаче обстановката у нас с мигрантите е нормална и дори се регистрира сериозен спад не само на миграционния натиск по границата ни, но и на обитателите в бежанските лагери. Затова и трансформацията на центъра в Пъстрогор не се налага, гласи правителственото решение, но с уговорката, че при необходимост ще се пристъпи към процедура за преминаването му за пребиваване на по-строг режим, като център от „затворен“ тип.

при МС и Министерството на вътрешните работи да предприемат необходимите мерки за изменение и допълнение на гарантовото споразумение.

Справката на Държавната агенция за бежанците показва, че от началото на годината до май месец закрила у нас са потърсили общо 492 лица.

 Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини