От х:

Днес в x:

Пламен Лечев: Отстраниха ме, защото разпитвах за съмнителни обществени поръчки

„Прекратяването на договора ми беше без мотиви. Но имам собствени съмнения по въпроса – заради интереса ми и задаваните въпроси за две обществени поръчки, по мое мнение – съмнителни“. Това коментира за Haskovo.net вече бившият шеф на правния отдел на общината Пламен Лечев. По думите му едната поръчка е от особена важност за общината – за изработването на Общ устройствен план.

Haskovo.net припомня, че отварянето на ценовите оферти бе отложено заради липса на двама членове на комисията. „Това е незаконно. Процедурата предвижда при липса на някой от членовете на комисията той веднага да бъде заменен с друг със заповед на възложителя. Законът не предвижда отлагането на заседанието за отваряне на ценовите оферти“, категоричен бе Лечев.

Той коментира и липсата на архитект, преди всичко на главния архитект на общината в състава на комисията. „Старият закон предвиждаше поне 50 на сто от състава на комисията да е от експерти. След промените в закона обаче това изискване отпадна. Така че от законова гледна точка няма проблеми. Друг въпрос е за чисто практическата страна на нещата. Всички общини, избработили Общ устройствен план, са включвали в комисията по оценка на кандидатите своите главни архитекти. И това е съвсем логично, тъй като над 90 на сто от нещата в Общия устройствен план ще минават през него. Един главен архитект е най-наясно с положението в дадено населено място и съответната територия“, допълни Лечев.

Другата обществена поръчка, предизвикала опасенията на бившия шеф на юристите в общината, е за възстановяване на маркировката и пътните знаци в града. „Нормално би било тези дейсности – маркировка, пътни знаци, изграждане на изкуствени неравности, да са в отделни, обособени позиции, тъй като една фирма трудно би извършила тези разнородни дейности. Освен това обществената поръчка е била изготвена от външен експерт, противно на досегашната практика в общината.

„Отделен въпрос е, че крайният срок за привеждане на пешеходните пътеки и пътните знаци в съотвествие със законовите изискавиня, изтича в края на юни. Община Хасково няма как да го спази, защото обществената поръчка е в ход и процедурата още не е приключила. Със сигурност няма да завърши и до изтичане на крайния срок. А по думите на главния прокурор Сотир Цацаров, който бе инициатор на проверките на пешеходните пътеки, на пропусналите срока безкомпромисно ще се налагат глоби. В закона те са определени от 2 000 до 7 000 лева. И вече говорим за пряка щета за гражданите на общината“, коментира още Пламен Лечев.

По думите му в Хасково има около 200 пешеходни пътеки, като не е ясно колко от тях отговарят на изискванията в закона.

Попитан кой от юристите на общината е съгласувал заповедта му за освобождаване, Лечев отговори, че на неговия екземпляр на заповедта няма подпис на юрист. Въпреки че по принцип всички документи, излизащи от „Личен състав“, се съгласуват с правния отдел, допълни Лечев.

Кметът Добри Беливанов отказа коментар.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (24)

  • 1
    Съ
    Съдия
    56 -22
    15:43, 20 юни 2018
    Обжалвай бе г-н Лечев! След като освобождаването ти е незаконно всеки колега ще те възстанови!
    • 11
      112+
      17 -7
      21:45, 20 юни 2018
      С отказа си от Южен поток България направи грешка, да, и това бе в наша полза. Сега Европа ще купува газ от нас “, каза днес Ердоган и прати Борисов в политически нокдаун.

      Такова унижение би коствало поста на всяка публична личност с капка достойнство. Да обявиш на всеослушание, че министър-председателят на България е загърбил националните интереси на своята страна, че и на Европа, за да ти угоди и ти се подмаже е равносилно на това да го обявиш за свои агент. Или за пълен глупак.

      Такава гавра България не помни.

      На такова унижение никой не е подлагал никое българско правителство. Дори когато са подписвали договора в Ньои, българските министри са били гледани с по-малко презрение.
      (бел.ред. Ньойският договор никога не е бил ратифициран! И да е бил, изтече! ИСКАМЕ СИ ЗЕМИТЕ! ВЕДНАГА.)

      Какво значи това тепърва ще се види. Най-вероятно Ердоган бележи края на Борисов. Вече не му е нужен, още по-малко на Русия и САЩ. На българите – съвсем, на тях Борисов само вреди, но и тях никой не ги пита.

      Остава да видим кога ще го махат.
    • Jo
      John
      1 -5
      09:38, 21 юни 2018
      путинско лайно, България вече има газ, и след като... Виж коментара
  • 2
    12
    123456_1529498954
    46 -55
    15:49, 20 юни 2018
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • Го
      Голем смех
      36 -21
      16:08, 20 юни 2018
      Ха ха ха
      ! Това някакъв виц ли е?
      Вчера кметът викаше на журналисти, че нямало повече да говори с тях! Прозрачен та дрънка
  • 3
    Ле
    Лечко смешко
    72 -28
    15:53, 20 юни 2018
    Пълни глупости ръси от злоба. 3 дни мисли заедно с гроб какво да каже на медиите, как да го опетнят. Смешен си Лечев. От страх две години нямаш един положен подпис на един докумет, а караше други да се подпишат. Това ли можахте да измислите 3 дни, че и тел не вдигаше хахааааа
    • Ww
      www
      36 -39
      17:40, 20 юни 2018
      Не вярвам на нищо, което казва кмета и троловете му. Няколко месеца разиграваше циркове с таксата за детските градини. Според него наредбата била неразбираема и щяла да предизвика хаос.... Само, че същата наредба се прилага вече от около три месеца и хаос няма :) Обратното - има доволни родители. Лечев си пада малко позьор и понякога преиграва, но иначе е мислещ и работещ човек. Поредния читав, от който кмета се освобождава, защото му казва истината в очите и не трепери от страх като го види. Не злобейте хора.... Колелото се върти. А по-некадърен кмет от този Хасково не е виждало. В началото му пречеше "наследството от Георги Иванов" и вървеше лов на вещици за всички "негови хора". След две години това се изтърка и вече ГЕРБ му пречеше и почна чистка и на тях. Уж почисти всички "некадърници" - и на едните и на другите, но пак не сме видели нещо положително, с което да го запомним.... Срам, срам, срам!
    • Jo
      John
      4 -2
      09:41, 21 юни 2018
      цирковете ги видяхме в общинския съвет, в съда всичките им клоунски номера ги отмениха!
  • 4
    12
    123
    52 -7
    16:29, 20 юни 2018
    Хвани единия- удари другия, всички са смешници.
  • 5
    Не
    неуките
    28 -44
    17:39, 20 юни 2018
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • 6
    Лю
    Любослава Русева
    53 -3
    18:01, 20 юни 2018
    През април 1995 г. някой си Макартър Уилър решава да обере две банки в Питсбърг. Той обилно намазва лицето си с лимонов сок, напълно убеден, че щом лимоновият сок може да се използва като невидимо мастило, и лицето му ще остане невидимо за охранителните камери.
    Разбира се, глупавият обирджия е арестуван за по-малко от час. Случката заинтригува двама психолози от университета „Корнел“ - Дейвид Дънинг и Джъстин Крюгер, които се поинтересували кое е направило свръхнекомпетентния Уилър толкова уверен, че номерът му ще успее. И четири години по-късно публикуват изследването, което ще стане известно като „Ефект на Дънинг-Крюгер“.
    Ефектът на Дънинг-Крюгер е когнитивна склонност, при която неквалифицирани индивиди страдат от илюзорно превъзходство, поради което погрешно оценяват способностите си много по-високо от средното. Тази тенденция се дължи на метакогнитивната неспособност на некомпетентния човек да разпознава грешките си.
    Дънинг обяснява: „Един невеж ум не е абсолютно празен съд, той е пълен с каша от неподходяща или подвеждаща житейска опитност, теории, факти, интуиции, стратегии, алгоритми, евристики, метафори и предчувствия. За съжаление на него му изглеждат точни и полезни знания, които той натрапва със самочувствие и възхищение от себе си.“
    Разпищолването е най-неприятният ефект от овластяването на самоуверената некомпетентност, на хора като Макартър Уилър, в чиито глави цари даже не каша, а тюрлюгювеч от съмнителна опитност и още по-усъмняващи хрумвания. А такива хора са опасни, защото могат да се превърнат в истинско бедствие, от което да страдаме всички.
  • 7
    Га
    Гарабед
    15 -14
    20:34, 20 юни 2018
    Аз ще гласувам за Гроб а вие?
  • 8
    За
    Запознат
    30 -5
    20:39, 20 юни 2018
    По-добре да замълчи и да не ръси глупости, защото ако другите си отворят устата, ще стане страшно мазало!
  • 9
    Да
    Да сме честни
    39 -6
    20:42, 20 юни 2018
    Едно от малкото правилни неща, сторени от Беливанов.
  • 10
    7-
    7-мак от сряда
    36 -7
    20:46, 20 юни 2018
    И главната архитектка има заповед за уволнение...излязля в болнични.....като ,че ще я подмине...Отдавна трябвяше да я няма...Антоне, Антоне защо жертва дъщеря си????
  • 11
    Че
    Четете законите
    25 -5
    21:08, 20 юни 2018
    Най-малко 3 неточности има в материала, навеждащи на съмнение за инсинуации:

    1. Органът по назначаването няма задължения да излага мотиви при едностранно прекратяване на служебно правоотношение с държавен служител назначен на държавна служба за първи път (справка чл. 12, ал. 1 от Закона за държавния служител).
    Правото на органа по назначаването на прекрати правоотношението на основание посочени член е израз на дискреционната му власт.
    Дали да се прекрати или не служебното правоотношение с новоназначен служител е право в полза на органа по назначаването, като преценката му е въпрос на целесъобразност, която не подлежи на съдебен контрол.

    2. Въпрос на целесъобразност е и дали възложителят на обществена поръчка ще я раздели на обособени позиции или не (справка чл. 46, ал. 1 от ЗОП), като ако прецени че не е целесъобразно - следва да изложи мотиви. Но доколкото видът на процедурата за маркиране е "обява за събиране на оферти", то съгласно чл. 187, ал. 4 от ЗОП възложителят не е длъжен в обявата си да мотивира невъзможността за разделяне на поръчката на обособени позиции.
    Целесъобразността от своя страна е израз на оперативната самостоятелност на възложителя да избере измежду посочените в закона равностойни варианти онзи, който ще бъде най-ефективен, полезен и икономичен от гледна точка на защита на обществения интерес при разходването на ограничения по размер публичен финансов ресурс.

    3. Периодът за привеждане на хоризонталната пътна маркировка в съответствие с нормативните разпоредби е бил от 18 май 2015 до 1 май 2017 г. (справка §4 от Наредба № 2 от 17.01.2001 г. за сигнализация на пътищата с пътна маркировка). Това, че след назначена от главния прокурор проверка през януари 2018 г. на пътната маркировка в цялата страна, е издадено негово разпореждане от края на март т.г. за привеждането й в съответствие с наредбата в срок до 30 юни 2018 г., не отменя (удължава) нормативния срок изтекъл още преди година.
    • На
      Назапознат
      13 -1
      22:53, 20 юни 2018
      Законите не са математическа формула.Те се тълкуват.И да ги четем само ще ни дадат обща насока макар да имат прертенции че всичко се изяснява с тях.Юристът взависимост от това колко е обигран във варициите на тълкуването им и в комбинация на този който колко му плаща
      може да направи истината относително понятие.Така е поне при нас.
    • Та
      Така си е
      33 -2
      23:15, 20 юни 2018
      “Пламен Лечев заяви пред Haskovo.info, че е останал изненадан, защото не е имало предизвестие и мотиви.”
      Е, само поради факта, че е останал изненадан, защо служебното му правоотношение е било прекратено в едногодишния изпитателен срок, без предизвестие и мотиви, си заслужава уволнението!
      Изненадата на г-н Лечев говори за въпиюща юридическа некомпетентност и при това положение логично е работното му място да е всяко друго, но не и началник на Правен отдел.
  • 12
    Бр
    браво,Лечев
    7 -26
    00:00, 21 юни 2018
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • Др
      Друг юрист
      12 0
      12:14, 21 юни 2018
      Защо не задава "неудобни" въпроси за некадърно проведените конкурси за назначаване в общината, които се проваляха две години? А колко е добър юрист е красноречив факта, че не е запознат с процедурата по прекратяване на служебно правоотношение в срок на изпитване по чл. 12 от ЗДСл, където не се иска мотивиране на заповедта. Тази материя като цяло се вижда, че му е пълна Индия, а самочувствието от дипломата му от УНСС е голямо, но то не е достатъчно да се вземат правилни решения, в качеството му на ръководен служещ. Добре е преди говорене да се подготви човек, и тогава да дава квалификации..
  • 13
    Пр
    ПРАХ В ОЧИТЕ НА ХОРАТА
    10 0
    07:25, 21 юни 2018
    Театър,заблуда за гражданите,нямало да дава интервю,ами за какво си там,да ти гледаме физиономията,имаш човек специално назначен за обществени поръчки и то с трицифрена заплата,защо е криеш да излезе и да каже какво работи,защо питаш лечев.
  • 14
    Тъ
    Търговец
    15 -1
    08:02, 21 юни 2018
    Тоя ли антон бе с големия...черен автомобил които всеки ден влиза срещу знака за еднопосочно.Тоя град ще го прекръстим на ХАОСково.
  • 15
    Ав
    Автор
    23 -1
    08:29, 21 юни 2018
    Не, че нещо ама след като е знаел за съмнителни сделки защо ги разкрива след като е уволнен. Това, че ги премълчава докато е на длъжност не го ли прави съучастник? Или е разпитвал за съмнителните поръчки, за да получи дял? Тва все едно лека жена като не и платят колкото е искала и я изритат, да каже изнасилиха ме и да обвини хората, с които е "работила"/обслужила/.
Последни новини